KAZNA DO 500 EURA AKO SE NE DAJU PODACI NA POPISU

Uprava za statistiku Crne Gore objaviće preliminarne rezultate popisa stanovništa najkasnije 30 dana od završetka popisa. To je previđeno Zakonom o popisu, koji je juče objavljen u Službenom listu Crne Gore. Ukaz tog Zakona potpisao je predsjednik države Milo Đukanović.

Članom 2 tog Zakona predviđeno je da period sprovođenja popisa i referentni momenat određuje Vlada Crne Gore.

Popisivač, instruktor i kontrolor kazniće se do 500 eura ukoliko ne budu čuvali kao službenu tajnu sve podatke od popisanih stanovnika.

KAZNA DO 500 EURA AKO SE NE DAJU PODACI NA POPISU

Predviđene su i kazne za fizička lica.

“Novčanom kaznom u iznosu od 100 do 500 eura kazniće se za prekršaj fizičko lice ako ne da podatke koji se od njega traže popisom i ako na svako pitanje ne da tačan i potpun odgovor”, navodi se u članu 235 Zakona o popisu.

Ista kazna predviđena je i ako fizičko lice snima ili intervjuiše tok intervjua ili popunjene popisne upitnike. Takođe, pomeuta kazna važi i ako fizičko lice snima ili fotografiju objavi putem interneta ili medija.

Dodaje se da je obaveza jedinica lokalne samouprave da do završetka popisa ne mijenjaju nazive, granice i područja opština i naselja. Uključujući takođe i imena ulica, trgova i bulevara.