OSNOVNA ŠKOLA BEZ GRIJANJA I SALE

Osnovnu školu Rifat Burdžović Tršo” u selu Lozna kod Bijelog Polja pohađa 160 učenika. Tokom dugog perioda postojanja ova vaspitno-obrazovna ustanova je iznjedrila brojne uspješne generacije, sa više od tri i po hiljade učenika. Uslovi u kojima se odvija nastava su na zadovoljavajućem nivou.

“Objekat u kojem se trenutno izvodi nastava izrađen je 1958. godine. Doživio je četiri rekonstrukcije. I sada ima nešto što nedostaje. Trenutno je to centralno grijanje, ali je u toku izrada projekta koji je odobren od strane Ministarstva prosvjete. Imamo improvizovanu fiskulturnu salu, tako da nam je i to neophodno kako bi djeca nastavu fizičkog vaspitanja izvodila što kvalitetnije”, dodaje Hajdarpašić.

Sekretar Murat Hajdarpašić podsjeća da je škola u selu Lozna osnovana davne 1907. godine.

“Te godine bila je u rangu niže gimnazije, a 1913. godine osnovana je kao četvororazredna osnovna škola i tako radila do 1946. godine. U periodu do 1946. bilo je više prekida, a te školske godine osnovana je kao sedmogodišnja škola, i tako radila do 1952-1953. godine. Od 1953. do 2007. godine radi kao osmogodišnja, a od 2008. kao devetogodišnja škola”, podsjeća Hajdarpašić na istorijat.

Izvor: Dan