PROPADA PROJEKAT ZA IZGRADNJU FARME ZBOG LOŠEG PUTA

Mještani sela Gorica nadomak Bijelog Polja su nezadovoljni i najavljuju proteste.


Treći po veličini i značaju projekat u opštini Bijelo Polje, osnivanje farme goveda angus rase, vrijedan 600. 000 eura, je pred propašću, a investitori i mještani Gorice gdje bi farma trebalo da se nalazi, optužuju Opštinu, odnosno vladajući DPS.


Ovim putem se godišnje izveze od 5. 000 do 15. 000 kubika balvana, što za skoro 60 godina otkad je put prokopan iznosi više od 300. 000 kubika. Izvoz ovolike količine tereta predstavlja osnovni razlog devastacije puta. Stanje puta je, kako tvrde mještani, loše i zbog koncesionara koji uništavaju, a ne popravljaju put, a i bujičnih nanosa koji prave kanale i odnose ionako loš nasip.

PROPADA PROJEKAT ZA IZGRADNJU FARME ZBOG LOŠEG PUTA


Iz lokalne samouprave i Mjesne zajednice negiraju optužbe mještana da ne rade sve što je u njihovoj moći da bi pomogli održavanju puta.


Vlasnik firme “Farma Gorice” Momčilo Kojović, porijeklom iz tog kraja, koji je planirao da na porodičnom imanju izgradi farmu goveda angus rase, mora da raskine ugovor jer zbog lošeg puta ne postoji nijedna građevinska firma u Crnoj Gori koja je pristala da tuda izvuče građevinski materijal za objekte.


”Projekat je podrazumijevao izgradnju štale u visini od 300. 000 (kredit IRF), što je podržao IPARD II program u visini od 166. 000 eura bespovratnih sredstava, i nabavku osnovnog stada od 120 steonih krava sa ulaganjem od 300. 000 eura sopstvenih sredstava.”, objasnio je on.


Međutim, svi vlasnici građevinskih firmi su odbili da grade objekat jer nemaju uslove da dovezu potrebni materijal.


Svake godine, krajem juna, građani Gorica u svojoj režiji sa krampom i lopatom, organizuju samostalnu popravku puta, tek da se može funkcionisati.


Izvor: Vijesti