EKOLOŠKA DRŽAVA ZATRPANA SA 348 “DIVLJIH DEPONIJA”

Naslijeđeni nemaran odnos prema otpadu, manjak kulture življenja, pokazuje se na svakom dijelu naše teritorije – konstatuje se u vladinom dokumentu.

U Crnoj Gori reciklaža još nije zaživjela. Razlog tome je što je prošle godine od 280. 452 tone komunalnog otpada koji su sakupila komunalna preduzeća reciklirano svega 14. 35 odsto, a u taj procenat se uračunavaju 4. 732 tone papira, plastike, metala i stakla, te 23 .000 tona sakupljene ambalaže od strane pravnih lica i 15. 477 tona “zelenog” otpada.

To pokazuju podaci iz Izvještaja o sprovođenju Državnog plana upravljanja otpadom u Crnoj Gori za 2021. godinu, a ako bi se gledalo samo ono što se najčešće nalazi u prirodi na divljim deponijam, a to su papir, plastika, metal i staklo, nivo reciklaže tih materijala je svega 1,6 odsto. U izvještaju koji je verifikovala i Vlada navodi se da naša država i dalje ima veliki problem sa neuređenim odlagalištima otpada, a zvanično ih je popisano čak 348. Inače, Crna Gora je Ustavom definisana kao ekološka država, a samo Podgorica i Bar imaju sanitarne deponije, dok sve ostale opštine odlažu smeće na privremenim odlagalištima koja često izgledaju kao “divlje deponije”.

– Naslijeđeni nemaran odnos prema otpadu, manjak kulture življenja, oslikava se na svakom dijelu naše teritorije. Posledica toga je veliki broj neuređenih odlagališta, obično na vrlo vidnim mjestima, pored puteva na obalama rijeka. Uklanjanje i saniranje neuređenih odlagališta je u nadležnosti lokalnih samouprava, koje u najvećoj mjeri nemaju dovoljno kapaciteta u infrastrukturnom i kadrovskom smislu.

Komunalna preduzeća ulažu napore na uklanjanju neuređenih odlagališta, ali se ne dugo zatim na istim lokacijama pojavljuju nove količine otpada, najčešće kabastog, zelenog i građevinskog tipa. U cilju rješavanja ovog problema u narednom periodu planira se sprovođenje niza aktivnosti u cilju efikasnijeg inspekcijskog nadzora (analiza broja i iznosa novčanih kazni u oblasti upravljanja otpadom, razmatranje uspostavljanja drugog modela inspekcijskog nadzora u odnosu na postojeći i drugo) – piše u vladinom izvještaju.

EKOLOŠKA DRŽAVA ZATRPANA SA 348 “DIVLJIH DEPONIJA”

Konstatovano je da su u Glavnom gradu Podgorica registrovane 23 nelegalne deponije i osam u Gradskoj opštini Golubovci, sada opštini Zeta, ali da su sve sanirane.

– Glavni grad Podgorica ipmlementirao je aplikaciju preko interneta koja omogućava građanima da prijavljuju nelegalno odložen otpad na teritoriji Podgorice. Po prijavi i verifikaciji, komunalno preduzeće izlazi na teren i čisti nelegalno odložen otpad. Podnosiocu prijave šalje notifikaciju uz fotografiju očišćene lokacije. Vrijeme potrebno za realizaciju i odgovor na prijavu zavisi od vrste prijave, ali obično nije duži od dva do tri dana od dana podnošenja. Aplikacija i pravnim subjektima daje mogućnost registracije i podnošenja prijave, zahtjeva za sklapanje ugovora o besplatnom odvozu ambalažnog otpada. S tim da je opštinsko komunalno preduzeće i prije startovanja aplikacije sa velikim brojem subjekata sklopilo ugovore o besplatnom odvozu ambalažnog otpada, čime se u određenoj mjeri utiče na adekvatno upravljanje otpadom i odvojeno sakupljanje ove vrste otpada na prostoru Podgorice – ističe se u vladinom izvještaju.

Direktor Ekološkog poreta Ozon Aleksandar Perović ocijenio je za “Dan” da ovakav izvještaj u kontekstu poglavlja 27 jasno pokazuje ne samo da nema nikakvih pomaka, već se radi o sve haotičnijem stanju. On vjeruje da ni oni koji zatvaraju oči pred problemima i diplomatskim pristupom ublažavaju činjenično stanje. Ovog puta neće moći, a da ne konstatuju problem.

– Izvještaj je krunski dokaz nesposobnosti sistema da unaprijedi postojeće, katastrofalno stanje u oblasti upravljanja otpadom i pravo je zastiđe za nadležne institucije, ali i za cjelokupno društvo. U ovom dokumentu, svako ko ga pročita, može potvrditi da su sve kritike koje upućujemo svih ovih godina možda i preblage. Da tu više nema prostora za konstruktivne predloge, već samo za pozivanje na odgovornost onih koji ignorišu i obesmišljavaju zakone. Kada pogledate broj popisanih divljih depoonija, koji svakako nije tačan, jer u svakoj opštini ima još lokacija koje su opterećene nekontrolisanim odlaganjem različitih vrsta otpada, pa i opasnog, morate osjetiti gorčinu i razočaranje u sistem – izjavio je Perović.