RAZRIJEŠEN SLUČAJ DOJAVA O BOMBAMA: OSUMNJIČEN MALOLJETNIK

Ova problematika je još izraženija u zemljama iz regiona, ali i po posljednjim obavještenjima Europola i u zemljama Evropske unije

Uprava policije obaviještava javnost, a posebno roditelje osnovaca i srednjoškolaca, kao i prosvjetne radnike. Oni su bili direktno pogođeni lažnim dojavama o bombama u školama širom Crne Gore posljednja dva dana, da je i ovog puta uspješno odgovorila ovom kompleksnom izazovu.

“Ovo krivično djelo počinjeno je sa teritorije Republike Česke, a počinilac je maloljetno lice i strani državljanin u Češkoj koji nije povezan sa Crnom Gorom. Ovom prilikom se zahvaljujemo svim međunardnom partnerima koji su kroz razmjenu informacija, obuke i saradnju pomogli u postizanju ovakvih rezutata. U ovom konkretnom slučaju osobitu zahvalost iskazujemo češkoj policiji i ambasadi Republike Češke u Crnoj Gori koji su brzo i efikasno djelovali.

Uprava policije podsjeća da je u posljednjih pola godine bilo deset lažnih dojava o bombama u školama i drugim institucijama.

Ti slučajevi su u najvećem broju riješeni uz identifikovane počinioce ili forenzičke, odnosno operativne podatke preko kojih se može doći do izvršioca u narednom periodu. Sa zabrinutošću ukazujemo da se radi primarno o maloljetnim licima, a bilo je i slučajeva da su lica bila mlađa i od 14 godina.

Napominjemo da su ovakve i slične aktivnosti, korištenje jednokratnih mailova, kao i nekih internet sajtova za anomizaciju i kamufliranje IP adresa sve prisutnije, posebno prilikom vršenja krivičnih djela iz oblasti kompjuterskog krminala. Ali, da se kroz međunarodnu saradnju i dostupne servise za pripadnike bezbjednosnih službi dolazi do konkretnih podataka preko kojih se identifikuju u cijelosti ili djelimično lica koja su izvršila krivična djela ili prekršaje”, navodi se u saopštenju.

RAZRIJEŠEN SLUČAJ DOJAVA O BOMBAMA: OSUMNJIČEN MALOLJETNIK

Uprava policije i ostali činioci bezbjednosnog sektora preduzimaju sve mjere i radnje u cilju identifikacije počioca krivičnih djela i prekršaja, kako u realnom prostoru tako i na Internetu- navode u saopštenju.

Izvor: Dan