REALIZOVANA PSIHOLOŠKA RADIONICA U SREDNJOJ ELEKTRO-EKONOMSKOJ ŠKOLI

U Srednjoj elektro-ekonomskoj školi realizovana je psihološka radionica na temu ,,Burnout-Sagorijevanje na poslu”, u organizaciji predsjednice Sekcije žena Sindikata prosvjete Crne Gore Slavke Lakčević.

Radionica je inače organizovana u okviru “16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama”. Radionica, kako je saopštila Lakčević, bila je dio planiranih aktivnosti u okviru Akcionog plana Sekcije žena.

“Gost predavač na radionici bila je psihološkinja u Domu zdravlja Danijela Femić magistar kliničke i zdravstvene psihologije. Prisustvovalo je deset koleginica zaposlenih u bjelopoljskoj Srednjoj elektro-ekonomskoj školi. Vođeni su zanimljivi razgovori, podijelili smo iskustva sa kojima se susrećemo na radnom mjestu i definisali, svaka iz svog ugla, “Burnout”, kao i njegove simptome i došle do mehanizma kako sve prevazići. Inače, “Burnout” je jedan od okidača za nasilje određene vrste i zato je i izabran kao tema kojoj se ne daje dovoljno prostora”, pojašnjava Lakčević.

“Burnout” sindrom se javlja kao prolongirani odgovor na hronični stres na poslu. On obuhvata promijenjen doživljaj kako sebe tako i drugih. Ne javlja se preko noći, već je postepen proces. Simptomi su u početku suptilni, ali s vremenom postaju mnogo ozbiljniji: preovlađujući osjećaj umora, ciničnost i udaljenost od posla, osjećaj neefikasnosti i nepostizanje uspjeha.

“Učesnice radionice su bile zadovoljne i izrazile su želju da se nastavi sa sličnim aktivnostima. Radionice održati i u drugim gradovima”, poručuje Lakčević.

Izvor: Dan

Novinar: Milovan Novović