ĐUKIĆ: VRIJEDNE RUKE POLJOPRIVREDNIKA I NJIHOVIH DOMAĆICA SE NE CIJENE

Gostujući u jednom od televizijskih formata na temu poljoprivrede u Crnoj Gori, govorio je naš sugrađanin Željko Đukić.


Tom prilikom istakao je da se vrijedne ruke poljoprivrednika i njihovih domaćina ne cijene i poštuju, a oni od svog veoma teškog rada prehranjuju svoju porodicu. Takođe dodao je da mu se čini da donosioci odluka i građani nijesu svijestni koliko je važna poljoprivreda u ekonomskom, socijalnom i društvenom sistemu Crne Gore.


„Čini mi se da donosioci odluka kada kreiraju javne politike ne osluškuju istinske potrebe malih poljoprivrednih proizvođača koji od svog poštenog i mukotrpnog rada prehranjuju svoje porodice. Stekao bih utisak da se konsultuju samo povlašćene kompanije i već uigrani krugovi poljoprivrednih proizvođača, zbog toga u praksi ispaštaju oni mali istinski poljoprivrednici“ kazao je Đukić.


Komentarisao je i nedovoljnu uvezanost poljoprivrede sa turizmom.


„Bilo koji hotel od 5 zvjezdica umjesto da je promoter domaćeg, naše tradicije i kvalitetnih domaćih poljoprivrednih proizvoda gleda samo profit, ne nude domaći sir ili džem koji je proizvode naše vrijedne domaćice, oni prodaju gaudu jer je jeftinija, nemaju svijest koiko je važno podržati poljoprivrednike, njih samo zanima profit. Ista je situacija i u lancima marketa“ zaključio je Đukić.


Tokom razgovora istako je da politika ima veliki uticaj na poljoprivredu, kazao je da frekfentna promjena ministara i menadžmenta u ministarstvu negativno utiče na razvoj poljoprivrede.


Objasnio je da je prošle godine Agrobudžet upravo zbog toga kasno usvojen, a ovogodišnji Agrobudžet je spremao ministar Stijović, implementira ga postojeći ministar. Postojeći ministar sprema Agrobudžet za sledeću godinu, a neizvjesnno je da li će obavljati tu funkciju. I na taj način pripremiće budžet možda za nekog drugog ministra. Međutim kada se god javi problem, ministri odgovornost prebacuju na svog predhodnika sa izgovorom da su naslijedili takav Agrobudžet. Dobro bi bilo da jedan ministar na poziciji bude bar 2 godine, da iima veću odgovornost, na taj način bi mu smanjili prostor za izgovore.


Cijeli video pogledajte u objavi.

https://fb.watch/ho93WdBUZ-/