VAZDUH U BIJELOM POLJU OPTEREĆEN PM 10 ČESTICAMA

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, u Bijelom Polju poslednjih dana vazduh je povećano zagađen. Pojava povećanja koncetracije zagađujućih PM 10 čestica je karakteristična za decembar i januar.


Sa početkom grejne sezone, mjerna stanica koja se nalazi pored OŠ „Risto Ratković” u naselju Nikoljac, očitava povećane koncentracije PM 10 čestica u vazduhu. Pojašnjeno je da je kvalitet vazduha generalno prihvatljiv za većinu osoba. Međutim, osjetljive osobe mogu da osjete manje do umjerene simptome od duže izloženosti.


“Zbog specifičnosti konfiguracije terena Bijelog Polja koje se nalazi u kotlini, između više brda, te proticanja rijeke Lim kroz središte grada. U decembru i januaru obično se javljaju tzv. Temperaturne inverzije, zbog povećane količine magle i nedostatka vjetra, posebno ako uz to imamo smanjene količine padavina (kiša i snijeg). Najveći izvori zagađujućih čestica su ložišta u individualnim domaćinstvima i ložišta institucija i drugih pravnih subjekata kao i izduvni gasovi automobila”, kaže Jacmin Ćorović, sekretar Sekretarijata za održivi razvoj.


On naglašava da je mjerna stanica kod OŠ “Risto Ratković” jedini relevantan izvor podataka o kvalitetu vazduha u Bijelom Polju. Apeluje na sve građane, NVO i ostale koji na društvenim mrežama i sajtovima dijele nerelevantne podatke o kvalitetu vazduha u Bijelom Polu, sa nepouzdanih aplikacija i drugih izvora, da to ne čine jer ulaze u zonu krivične odgovornosti zbog uzbunjivanja javnosti.


Izvor: Dan
Autor: Milovan Novović