NAJAVLJEN ŽENSKI MARŠ U BERANAMA: I SJEVER JE ŽENSKI

Nevladina organizacija “Poligon za žensku izuzetnost- Sofija” organizovaće u ponedjeljak 5. Decembra, u Beranama, protestni marš pod sloganom ‘’Ti si naša briga’’.


Marš je samo jedan od niza aktivnosti koje, kako kažu iz organizacije, imaju za cilj skretanje pažnje na probleme sa kojima se suočavaju žene u Crnoj Gori, naročito u sjevernim opštinama.

Na sjeveru Crne Gore patrijarhat pokazuje svoje pravo lice. Bez dobrih mehanizama, podrške i edukacije, žene ostaju u nemogućnosti da artikulišu i rješavaju suštinske probleme. Biti žena na sjeveru znači biti diskriminisan, zanemarivan i obespravljen- poručuju iz NVO.


Predviđeno okupljanje je u 11 sati u ulici Mojsija Zečevića u Beranama.


Istog dana u 19 sati održaće se panel diskusija pod nazivom ‘’Žrtva nikada nije kriva, a mi?’’
Osim aktivistkinja iz Crne Gore, jedna od gošća panela biće aktivistkinja Dijana Stošić, utemeljivačica pokreta i heštega #nijeprijavila.


Planirana je interaktivna diskusija na kojoj će, između ostalog, biti govora o problemu nasilja nad ženama, a navedene aktivnosti organizuju se pod pokroviteljstvom Opštine Berane.

Ovim putem pozivamo sve građanke i građane da se pridruže protestnoj šetnji i zajedno sa nama pošalju jasnu poruku da borba za prava žena nije gotova, nego da je tek otpočela- zaključuje se u saopštenju.


Izvor: Dan