U BERANAMA OTVORENA SRPSKA KUĆA

U okviru manifestacije “Dani srpskog sabora” kojom se obilježava 104. Godišnjica Ujedinjenja Crne Gore i Srbije u Beranama je otvorena Srpska kuća, koja predstavlja donaciju Pokrajinske vlade Vojvodine.


Tom prilikom predsjednik vojvođanske vlade Igor Mirović rekavši da će pomenuti objekt biti ustanova kulture, prosvete, umetnosti, u kojoj će biti smještene i djelovati srpske kulturne organizacije iz Berana i Vasojevića. Dodao je da Srpska kuća u Beranama predstvlja mjesto novog srpskog poleta i nove kreativnosti.

U BERANAMA OTVORENA SRPSKA KUĆA


-Čast mi je što sam kao predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine imao privilegiju da učestvujem u realizaciji ovog važnog posla, ne samo za srpski narod u ovom delu Crne Gore, već za srpski narod u celini. Ova kuća je građena da bi, i u vremenima koja su pred nama, i sama gradila i učvršćivala duh našeg naroda koji živi u ovom delu Crne Gore, kao i njegov osećaj pripadanja sopstvenim korenima i celokupnom srpskom nacionalnom korpusu. Ova kuća je građena i zbog toga da bi, u dušama svih generacija naših ljudi koji ovde žive, čuvala i sačuvala pradedovski zavet o čojstvu i junaštvu – naglasio je Mirović.


Na svečanosti, kojoj su uz brojne goste, prisustvovali i episkop Budimljansko- nikšićki Metodije, ministar Dragoslav Šćekić, poslanik Andrija Mandić i čelnici Berana i nekih drugih crnogorskih opština govorio je i predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore Momčilo Vuksanović.


Izvor: Dan