VLADA DIŽE AKCIZE NA GORIVO ZA JOŠ DESET CENTI

Prema tržišnim parametrima, cijene goriva trebalo je da padnu za 11 centi, ali se to neće desiti jer će Vlada od utorka podići akcize na dizele za osam centi po litru, a 10 centi po litru sa PDV-om za benzine.


Akcize na gorivo od naredne sedmice biće uvećane za 15 odsto, čime će država povećati cijenu eurodizela za osam centi i benzina za 10 centi sa uračunatim PDV-om. Ipak, od utorka, kada će biti nove cijene goriva, naftni derivati najvjerovatnije neće poskupjeti, jer bi, prema sadašnjim parametrima, cijene goriva trebalo da budu smanjene za 11 centi. Tako da bi najpravilnije bilo reći da će Vlada naredne sedmice građane uskratiti za pojeftinjenje cijene goriva za 11 centi. Ukoliko stanje ostane kao sada, to bi značilo da će cijena eurodizela od utorka pasti tri, umjesto 11 centi, a benzina cent, umjesto 11 centi.


Akcize na gorivo su mjesecima bile umanjene za 50 odsto. Akciza za dizel je 44 centa po litru, a za benzin 54,9 centi po litru. Međutim, odlukom od 27. Oktobra, Vlada je odlučila da poveća akcize za 10 odsto, odnosno da budu umanjene za 40 odsto od 8. Novembra do 5. Decembra, a da od 6. Decembra, narednog utorka, akcize budu umanjene 25 odsto, odnosno da se uvećaju za 15 procenata. Od utorka će akcize na dizel biti 33 centa po litru, a na benzin 41. 2 centa, dok su sada 26. 4 centa za dizel, a 32. 9 centi za benzin.


Ovu odluku manjinska vlada Dritana Abazovića donijela je krajem oktobra, kada je ministar Aleksandar Damjanović najavio da će akcizu na gorivo određivati u zavisnosti od dešavanja na tržištu.

VLADA DIŽE AKCIZE NA GORIVO ZA JOŠ DESET CENTI


“Dan” je juče pitao resor Damjanovića da li će predložiti promjenu odluke o umanjenju akcize na promet bezolovnog benzina i gasnih ulja, kao i zašto povećavaju akcize za 15 odsto u odnosu na trenutan iznos.

Juče nismo dobili odgovore na pitanja. Prema nezvaničnim informacijama, Vlada i MF će ostati pri odluci od kraja oktora, odnosno da će kako se bude smanjivala cijena goriva, tako će i oni povećavati akcize na gorivo, odnosno smanjivati umanjenje akcize.


Vlada je počela da smanjuje akcize od maja, dva mjeseca nakon što su cijene drastično porasle usljed sukoba u Ukrajini.


Cijene benzina sada koštaju 1. 44, odnosno 1. 48 eura, dok je eurodizel 1. 55 eura po litru. Lož ulje košta 1. 66 eura, s tim što za njega nije smanjivana akciza. Od narednog obračuna i lož ulje, koje je bilo skuplje i po 30 centi od dizela i benzina, koštaće skoro kao i dizel.


Sadašnje cijene goriva važiće do ponedjeljka, 5. Decembra, dok će od utorka u ponoć stupiti na snagu nove cijene goriva, koje će, najvjerovatnije biti manje za cent do tri.


Izvor: Dan