BOŠNJACI ODLUČUJU O NOVOJ VLASTI U BIJELOM POLJU

Iako je od izbora prošlo mjesec dana, još uvijek se ni ne pomišlja da se formira vlast u Bijelom Polju. Razlog je što niko nije osvojio apsolutnu vlast, tako da svi koji su ušli u lokalni parlament imaju neke svoje varijante i ambicije kad su u pitanju rukovodeća mjesta.


Prva sjednica novoizabrane Skupštine opštine Bijelo Polje održaće se 8. Decembra, sa početkom u 10 časova.Na dnevnom redu će se naći Izvještaj Opštinske izborne komisije o konačnim rezultatima za izbor odbornika u Skupštinu opštine Bijelo Polje, potvrđivanje mandata odbornika, kao i izbor predsjednika lokalnog parlamenta.


Obzirom da je najviše mandata osvojila koalicija koju čine DPS, SDP, SD,BP i LP ukupno 15 odbornika, to nije dovoljno da sami vrše vlast. U predhodnom sazivu to su činili zahvaljujući zajedničkim glasovima sa Bošnjačkom strankom. Ovoga puta BS je osvojila četiri glasa, tako da je tas na vagi ko će činiti vlast.


Kako Dan nezvanično saznaje, do sada su održani preliminarni razgovori između skoro svih konstituineta lokalnog patrlamneta. I da postoje za sada dvije varijante. I da one zavise od konstituasanja Vlade Crne Gore.I da će se u narednom periodu razgovori nastaviti.

Održali smo par istina neformalnih razgovora i sa jednom i drugom stranom. Ništa konkretno nijesmo pominjali kad su mjesta u pitanju. ostavili smo da ponovo razgovaramo. Mi u BS smo zainteresovani za mjesto predsjednik Opštine – kazao je Ernad Suljević, nosilac liste BOS na proteklim izborima..

BOŠNJACI ODLUČUJU O NOVOJ VLASTI U BIJELOM POLJU


Kako saznajemo Bošnjaci ukoliko Milo Đukanović bude morao da povjeri mandat Miodragu Lekiću i tako se formira vlast većine iz 30. avgusta 2020. godine, planiraju da se udruže sa bjelopoljskom opozicijom. I da čine vlast u Bijelom Polju. Uz svoje uslove, da njihov predsjednik Opštinskog odbora Ernad Suljević, sadašnji podpredsjednik Opštine, bude na njenom čelu. Uz dobijanje nekoliko drugih sekretarijata i javnih ustzanova i preduzeća. U tom slučaju predsjednik SO bi bio iz redova DF a podpredsjednici iz dijela Evrope sad, koalicije oko Demokrata i SNP.


U drugoj varijanti, Bošnjaci bi pomogli DPS, SDP i SD da i dalje vrše vlast. U tom slučaju Suljević bi bio predsjednik SO, a kako Dan saznaje na čelno mjesto grada,umjesto Petra Smolovića, koji najvjerovatnije ide na neki veći državni posao u Podgorici, došao bi Abaz Dizdarević, nosilac liste ove partije na nedavno održanim izborima. Mjesta podpredsjednika bi pokrili u tom slučaju SDP,,SD i BŠ. Takođše, kako Dan nezvanično saznaje, u tom slučaju Bošnjaci traže Komunalno preduzeće Lim, Sekratarijat za lokalnu upravu, i još nekoliko sekretarijata i preduzeća i ustanova.


Izvor: Dan
Novinar: Milovan Novović