RASTE IZVOZ MESA, MLIJEČNIH PROIZVODA, JAJA, MEDA , ULJA

Meso, mliječni proizvodi i jaja, šećer, proizvodi od šećera i med, nafta i naftni derivati, električna energija, prerađena životinjska i biljna ulja i masti, organski hemijski proizvodi, neki su od proizvoda koje je Crna Gora izvozila i koji su doprinijeli rastu izvoza za 72% u prvih devet mjeseci ove godine u odnosu na isti prošlogodišnji period.


Posebno ohrabruje povećanje izvoza poljoprivrednih proizvoda.


Prema podacima Monstata pod stavkom “Hrana i žive životinje”, najviše su se izvozile žive životinje, mliječni proizvodi i jaja, meso i mesne prerađevine, proizvodi od šećera i med i razni proizvodi za ishranu.


Značajan rast zabilježio je i izvoz nafte i naftnih derivata i električne energije.


I životinjska ulja i masti, organski i hemijski proizvodi, proizvodi za bojenje, medicinski i farmaceutski proizvodi na spisku su proizvoda koju su se najviše izvozili.

Слика може припадати храна


U izvještaju o spoljnotrgovinskoj razmjeni Monstata pod stavkom “Proizvodi svrstani po materijalu” naveden je značajan rast izvoza proizvoda od kaučuka, plute i drveta, hartija i proizvoda od celuloze, prediva, tkanina i tekstilnih proizvoda ali i obojeni metali.


Crna Gora je, kako se navodi u izvještaju, izvozila i razne mašine i transportne uređaje kao i razne gotove proizvode.


Godinama slaba pokrivenost uvoza izvozom iznosi 19. 7 odsto i veća je u odnosu na isti period prošle godine kada je iznosila 16,5 odsto.


U strukturi izvoza najviše su zastupljena mineralna goriva i maziva u iznosu od 163. 5 miliona eura, koje čine električna energija od 134. 9 miliona eura i ostalo.


Najveći spoljnotgovinski partner u izvozu za prvih devet mjeseci ove godine je Švajcarska sa 104,8 miliona eura.


Srbija, decenijama unazad najveći sponjnotrgovinski partner, sada je na drugom mjestu. U tu zemlju ove godine je izvezena roba vrijedna 103. 4 miliona eura. Slijedi Bosna i Hercegovina sa 69,9 miliona eura.
Osim značajnijeg izvoza poljoprivrednih proizvoda ohrabruje i to što se za njih interesuju i neka nova tržišta.


Izvor: RTCG