INFLACIJA U OKTOBRU 1,4 ODSTO

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u oktobru su, u odnosu na septembar, bile u prosjeku više 1. 4 odsto, pokazuju podaci Monstata.


Potrošačke cijene su u oktobru, u odnosu na isti mjesec prošle godine, u prosjeku bile više 16,8 odsto.


“Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama mlijeko, sir i jaja, odjeća, meso, cipele i ostala obuća, kratkotrajna dobra za rutinsko održavanje domaćinstva, frizerske i ostale usluge za ličnu njegu, ostali uređaji, predmeti i proizvodi za ličnu njegu, hljeb i žitarice”, rekli su iz Monstata.


Potrošačke cijene su u periodu od januara do oktobra, u poređenju sa istim periodom prošle godine, u prosjeku više 12. 2 odsto.

INFLACIJA U OKTOBRU 1,4 ODSTO


Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u oktobru je, u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen rast u grupama odjeća i obuća 7. 3 odsto, ostala dobra i usluge 3. 8 odsto, obrazovanje 3. 1 odsto, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 2,6 odsto, hrana i bezalkoholna pića 1. 8 odsto, zdravlje jedan odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 0,5 odsto, alkoholna pića i duvan 0. 2 odsto, prevoz 0,1 odsto.


Pad cijena je zabilježen u grupama restorani i hoteli 4,7 odsto i rekreacija i kultura 0,3 odsto.
Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.