ROMSKO NASELJE RAKONJE MORAJU IZMJESTITI ZBOG BLIZINE MAGISTRALNOG PUTA

Sektor za zaštitu od diskriminacije, Institucija zaštitnika ljudskih prava i sloboda, finalizuje obilaske romskih naselja u okviru aktivnosti na identifikovanju problema sa kojima se suočava ova populacija, nakon čega će biti sačinjen izvještaj, i date preporuke.


Tim povodom, u Bijelom Polju je izvršen obilazak romskih naselja, a iz Kancelarije za Rome, pri Sekretarijatu za lokalnu samoupravu informisani su da postoje problemi u naselju Rakonje, u kojem ima 26 objekata, za koje je zbog blizine magistralnog puta planirano izmještanje.

ROMSKO NASELJE RAKONJE MORAJU IZMJESTITI ZBOG BLIZINE MAGISTRALNOG PUTA


Predstavnici Opštine su ukazali da, prema posljednjem popisu, u Bijelom Polju žive 334 pripadnika romske zajednice, ali ih je trenutno, prema nezvaničnim podacima 415.


Zamjenica zaštitnika Nerma Dobardžić i savjetnica Milena Krsmanović razgovarale su i sa Marijom Reljićem, sekretarom opštine Kolašin i Katarinom Puletić, savjetnicom za podršku marginalizovanim grupama, koji su ih obavijestili da u ovom gradu nema domicilnih Roma, ali da je ova zajednica prepoznata lokalnim akcionim planom iz domena socijalne i dječije zaštite, sa ciljem obezbjeđenja usluga zaštite u slučaju da se takvo pitanje u budućnosti otvori, uključujući i socijalno stanovanje.


Izvor: Dan
Autor: M.S.