POŠTUJTE SVOJ NOVAC!

Internet je revolucionirao način na koji kupujemo. Zbog brojnih prednosti i pogodnosti, sve više ljudi danas preferira kupovinu putem interneta. Tokom pandemije koronavirusa trgovina preko interneta porasla je za 300%, međutim u isto vrijeme se veliki dio nelegalne trgovine prebacio na internet. Potrošači često nijesu svjesni da kupuju od neregistrivanih prodavaca i tu se javlja mnogo problema, iako njihove ponude mogu biti primamljive ljudima.


Prema istraživanjima , prednosti online kupovine su brojne, a među njima najviše se izdvajaju: pogodnost, bolje cijene, više raznolikosti, triškovi su manji, nema gužve, ni čekanja u redovima.

POŠTUJTE SVOJ NOVAC!


Upravo zbog ove praktičnosti, online kupovina je sve više popularna, ali je ona takođe isplativa mnogim prevarantima i zlonamjernim korisnicima.


Projekat ,,Poštujte svoj novac” namijenjen je upoznavanju stanovnika o pravima i bezbijednosti online kupovine i kroz njega želimo uticati na poboljšanje stanja u cjelokupnom potrošačkom društvu kroz podizanje svijesti, edukaciju i informisanje potrošača o sadržaju njihovih prava kao i načinu ostvarivanja.


Projekat će kroz istraživanje doći do podataka koliko potrošači kupuju online i koliko su upoznati sa opasnostima prilikom online kupovine, da li su nekada koristili svoja potrošačka prava i znaju li koja su njihova potrošačka prava.


Projekat je finansiran od strane Ministarstva ekonomskog razvoja, a sprovodi ga NVO Multimedijal Montenegro