ZA POPIS STANOVNIŠTVA IZ BUDŽETA IZDVAJAJU OKO 3,3 MILIONA EURA

Zakonodavni odbor razmatraće u srijedu Predlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, saopšteno je iz parlamenta.


Zakonodavni odbor razmatraće u srijedu Predlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, saopšteno je iz parlamenta. Crnogorski parlament izjasniće se o predloženom zakonu na sjednici koja je zakazana za 1. Novembar. Za potrebe sprovođenja Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova planirana su budžetska sredstva od oko 3. 3 miliona eura.


Vlada je utvrdila Predlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova na sjednici 2. juna.

ZA POPIS STANOVNIŠTVA IZ BUDŽETA IZDVAJAJU OKO 3,3 MILIONA EURA


Popisom su, kako je tada saopšteno, obuhvaćeni crnogorski državljani koji imaju prebivalište ili boravište u Crnoj Gori bez obzira da li su prisutni u mjestu stanovanja ili privremeno borave u drugom mjestu u Crnoj Gori ili u drugoj državi i stranci koji imaju odobren stalni ili privremeni boravak.


O osobama koja se obuhvataju popisom prikupiće se podaci o imenu i prezimenu, polu, datumu rođenja i jedinstvenom matičnom broju, mjestu i državi rođenja, bračnom statusu, odnosno vanbračnoj zajednici, životnom partnerstvu lica istog pola.


Kako je saopšteno, popis će obuhvatiti i podatke o državljanstvu, nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, vjeri, maternjem i jeziku kojim lice uobičajeno govori.


“Izuzetno , ako lice ne želi da se izjasni o nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, vjeri, maternjem i jeziku kojim lice uobičajeno govori, upisuje se odgovor „Ne želi da se izjasni“”, kaže se u predloženom zakonu.


Popis priprema, organizuje i sprovodi Uprava za statistiku, a popisna komisija se obrazuje za svaku jedinicu lokalne samouprave.


“Preliminarne rezultate popisa, po naseljima, jedinicama lokalne samouprave i za teritoriju Crne Gore o broju stanovnika, domaćinstava i stanova i drugih nastanjenih prostorija Uprava za statistiku će objaviti u roku od 30 dana od završetka popisa”, kaže se u obrazloženju.


Izvor: Dan