POTROŠAČKA KORPA U SEPTEMBRU 781,8 EURA

Statističari su kazali da su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge iznosili 415. 1 eura, što je 1,3 odsto više nego u avgustu.


Vrijednost minimalne potrošačke korpe za septembar je, prema podacima Monstata, iznosila 781. 8 eura, što je dva odsto više u odnosu na avgust.


“Od ukupne vrijednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 366. 7 eura, što je 2,9 odsto više u odnosu na avgust”, navodi se u saopštenju.

POTROŠAČKA KORPA U SEPTEMBRU 781,8 EURA


Statističari su kazali da su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge iznosili 415. 1 eura, što je 1. 3 odsto više nego u avgustu.


Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva.


Minimalna potrošačka korpa je u skladu sa minimalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država 2010. Godine (USDA Food Guide 2010) o minimalnoj vrijednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2. 21 hiljadu kalorija dnevno po osobi.


“Vrijednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svjetske banke (SB). Vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mjesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge”, kazali su iz Monstata.


Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo.


Za izračunavanje vrijednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI).