MESO POSKUPJELO 60 ODSTO , PORAŠĆE I CIJENA JAJA

Iz crnogorskih trgovačkih lanaca nijesu odgovorili na pitanja “Dana” koliko su tačno poskupjeli meso i mesni proizvodi, kao ni da li će se rast cijena nastaviti u narednom periodu.


Cijene mesa i mesnih proizvoda nastavile su da rastu u proteklom periodu, pa će kako sada stvari stoje ova namirnica sve rjeđe biti na stolu građana. Takođe, juče je najavljen i rast cijene jaja. Koliki će biti znaće se narednih dana.


Početkom godine, trgovinski lanci i proizvođači su upozoravali da je proizvodnja mesa u padu, te da je tadašnji rast od 15 do 25 odsto, samo početak i da će rast biti nastavljen.

MESO POSKUPJELO 60 ODSTO , PORAŠĆE I CIJENA JAJA


Cijene svježeg mesa su od početka godine, u zavisnosti od vrste, povećane 30 do 60 odsto, a očekuje se da se rast nastavi.


Kada je riječ o svinjskom mesu, cijene su porasle, ali ne toliko koliko su drastično poskupjeli ostali mesni prozivodi.


Cijene svinjetine kreću se u rasponu od 4,1 euro do 5,7 po kilogramu u zavisnosti od vrste.


Svinjski but košta od 4,19 do 5. 7 eura, svinjski vrat je od 4. 4 do 4,8, dok je cijena plećke od 4. 1 do 5. 3 eura. Las kare košta između 4,9 i 5. 8 eura, a kilogram mljevenog je od 4,5 do 5 eura.


Cijene telećeg mesa znatno su više, pa je za kilogram telećeg vrata potrebno izdvojiti od 9. 2 do 9. 5 eura, a za kilogram ramsteka u prosjeku oko 16 eura. Kilogram teleće plećke košta između 9. 5 i 13 eura, a kilogram buta je u prosjeku oko 13 eura. Najskuplji teleći proizvod svakako je biftek, za koji je potrebno izdvojiti između 23 i 30 eura za kilogram.


Evropa očekuje da cijene nastave da rastu.


Prema podacima Evropske komisije o kretanjima na tržištu, na prostoru gotovo čitave Evrope zabilježen je pad proizvodnje i rast cijena mesa.


U izvještaju je navedeno da će se rast cijena nastaviti i naredne godine. Kao glavni razlog za pad proizvodnje ističe se rast cijena inputa, odnosno stočne hrane.


Cijene svinjskog mesa u Evropi veće su za 28 odsto, a očekuje se da se rast cijena nastavi i u narednoj godini, za čak 17 odsto.


Proizvodnja je opala za čak pet odsto. Cijena kilograma govedine ide i do 50 eura, a predviđen je dodatan pad proizvodnje.


Kada je riječ o piletini, na pad proizvodnje je uticala kriza na tržištu žitarica, ali i pojava ptičjeg gripa.


Meso je takođe poskupjelo pa je kilogram mljevenog u prosjeku oko šest i po eura. Kilogram junećeg buta košta između 9. 9 i 10 i po eura, kilogram plećke i vrata je oko 8. 5 eura, dok je za kilogram ramsteka potrebno izdvojiti oko 12. 5 eura. Kilogram junećih rebara košta nešto iznad šest eura.


Najviše je poskupjelo pileće meso, koje je vjerovatno najčešće na trpezama prosječnog građanina, i to za gotovo sto odsto. Za kilogram pilećih bataka potrebno je izdvojiti od tri do šest eura, iako je u proteklom periodu cijena ove vrste mesa rijetko prelazila tri eura.


Kada je riječ o pilećem bijelom mesu kilogram se u zavisnosti od trgovačkog lanca kreće od 8. 3 eura do 11 eura. Kilogram cijele kokoške košta između nepuna tri eura i 4,6 eura.


Iz crnogorskih trgovačkih lanaca nijesu odgovorili na pitanja “Dana” koliko su tačno poskupjeli meso i mesni proizvodi, kao ni da li će se rast cijena nastaviti u narednom periodu.


Prema podacima Monstata, cijene mesa su u toku ove godine porasle za oko 17 odsto u odnosu na prethodnu, dok su u avgustu porasle za oko 0. 5 odsto u odnosu na jul ove godine.


Prema navodima iz Ministartva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u narednom periodu će doći i do korekcije cijene jaja.


Naime, juče je održan sastanak sa predstavnicima Udruženja živinara, a predstavnik ministarstva Miroslav Cimbaljević je istakao da će doći do minimalne korekcije zbog rasta cijene prehrane živine.


– Dohodak poljoprivrednih proizvođača je ugrožen. Ako dođe do korekcije cijena, ona će biti minimalna, za nekoliko centi, ali svakako ćemo biti bar za deset procenata jeftiniji od najniže cijene jaja u regionu – kazao je Cimbaljević.


Izvor: Dan