PELET NA SJEVERU NAJTRAŽENIJA ROBA, ALI SE DO NJEGA TEŠKO DOLAZI

Da će ove sezone biti problema sa nabavkom peleta prvi su potencirali Bjelopoljci, tražeći zaštitu, s obzirom na to da je najveći broj njih, prihvatio molbe nadležnih državnih organa da prije nekoliko godina pređu na ovaj vid zagrijavanja svojih domova.


Bjelopoljci, tražeći zaštitu, s obzirom na to da je najveći broj njih, prihvatio molbe nadležnih državnih organa da prije nekoliko godina pređu na ovaj vid zagrijavanja svojih domova.


– Kad smo se upustili u ovu priču, a država nam dala beskamatne kredite, koje smo mi nekoliko godina otplaćivali, i tim putem kupili peći i sve ostalo što je potrebno da se pređe na pelet, i kada smo kupovali pelet po normalnim cijenama, a samim tim imali uštedu, ali i povećali energetsku efikasnost, kao i smanjili zagađenje životne sredine, naišli su za nas nepremostivi problemi. Ove jeseni do peleta je bilo teško doći – kaže Bjelopoljac Milorad Sekulović.

PELET NA SJEVERU NAJTRAŽENIJA ROBA, ALI SE DO NJEGA TEŠKO DOLAZI


Proizvodnja manja jer fali sirovina.


U Peletari “Omerović” su nam kazali da su smanjili proizvodnju na najmanju mjeru s obzirom na to da se u ovom trenutku teško dolazi do sirovina.


– Sve što radimo, radimo poštujući odluku Vlade o cijenama koje su propisane. Odnosno, sve što poslednjih dana proizvedemo ide za poznatog kupca, koji je naručio pelet još ranije, po cijeni koja je i manja od ove koja je propisana od 269 eura. Nadamo se da ćemo brzo opočeti sa većom proizvodnjom – kazali su u ovoj peletari.


Na telefonske pozive u Peletari “Pelengić trejd” niko nije odgovarao. U nezvaničnoj komunikaciji sa nekima kupcima, koji su kupovali pelet, saznali smo da nije plaćen više od propisane cijene.


On dodaje da je cijena toliko skočila da je pitanje šta je u ovom trenutku jeftinije – pelet ili struja.


– Teškom sam mukom ga nabavio i to zahvaljujući nekim vezama i poznanstvima. Istina, po tadašnjoj cijeni, koja je bila 255 eura. Sad kažu da ti ni pare ne pomažu – kaže Sekulović.


Cijena je toliko skočila da je pitanje šta je u ovom trenutku jeftinije – pelet ili struja.


Izvor: Dan