ZA GRAĐANE PELET 269 EURA KOD PROIZVOĐAČA

Mnogi građani se žale da do peleta ne mogu ni doći.


Proizvođači će građanima morati prodavati tonu peleta po cijeni do 269. 00 eura, nezavisno da li se radi o prodaji na veliko ili malo, saznaju “Vijesti” iz izvora u Vladi.


Ovo piše u predlogu odluke o dopuni odluke o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja, koju su zajednički pripremili ministarstva poljoprivrede i ekonomskog razvoja, a koju bi Vlada na današnjoj sjednici trebalo da usvoji.

ZA GRAĐANE PELET 269 EURA KOD PROIZVOĐAČA


Dosadašnjom odlukom bilo je predviđeno samo da se cijene peleta u prometu ograničava do 269. 00 eura po toni za kompanije registrovane za obavljanje djelatnosti proizvodnje, dok je na 320. 00 eura bila ograničena cijena u trgovinama na malo. To su koristili proizvođači da građanima prodaju pelet po cijeni od 320. 00 eura, što će se pomenutim izmjenama onemogućiti. Cijena kod kompanija koje prodaju pelet isključivo u trgovini na malo i dalje će ostati 320. 00 eura.


Odluka o ograničavanju cijena peleta stupila je na snagu 13. avgusta. Međutim, mnogi građani od tada su se žalili da kod proizvođača nisu mogli kupiti pelet za 269. 00 eura, već da je, štaviše, cijena bila i veća od ograničenih 320 eura.


Iako prema podacima Monstata Crna Gora godišnje proizvode od 80 do 90 hiljada tona peleta, od čega domaće stanovništvo troši 20 hiljada, dok se ostatak izvozi, mnogi građani su tvrdili da to peleta uopšte nisu mogli ni doći.


Zbog toga je Vlada bila prinuđena da sredinom prošlog mjeseca ograniči izvoz, odnosno proizvođači ga mogu izvoziti jedino uz saglasnost resornog ministarstva. No, ni nakon što je ta odluka stupila građani na sjeveru države tvrde da teško stižu do peleta.


Gostujući prije dva dana u jutarnjem programu “TV Vijesti” ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović kazao je da nije zadovoljan odnosom proizvođačima peleta. On je apelovao na građane da sve zloupot