SLUŽBA ZAŠTITE DOBILA VRIJEDNU SPECIJALIZOVANU OPREMU

Službi zaštite i spašavanja u Bijelom Polju danas je uručena vrijedna donacija opreme, obezbijeđena kroz projekat saradnje Saveza vatrogasaca i NVO Florijan, a pod pokroviteljstvom Ambasade Velike Britanije u Crnoj Gori.


Opremu je, u prisustvu predsjednika Opštine Petra Smolovića, načelnika Službe zaštite i spašavanja Milonje Rakonjca i pripadnika Službe zaštite, uručio Goran Janković, predsjednik Saveza vatrogasaca – spasilaca Crne Gore.


Prema riječima predsjednika Smolovića, Opština je u prethodnim godinama uložila značajna sredstva za osavremenjivanje opreme i poboljšanje uslova rada pripadnika ove Službe, te da će i u narednom period biti nastavljena.

SLUŽBA ZAŠTITE DOBILA VRIJEDNU SPECIJALIZOVANU OPREMU


“Zapošljavaju se novi službenici, osavremenili smo vozni park i u funkciji su novi kamioni, oprema, uveden je tetra – sistem i nastojimo se da ovoj službi ne fali ništa. Uz sve to, renovirane su i prostorije. Nedostaje još jedno malo nabavno auto koje bi služilo na gradskim ulicama, ali i kao komandno što je prioritet u narednom periodu” – naveo je predsjednik Smolović uz zahvalnost donatorima na značajnoj donaciji.


Goran Janković predsjednik Saveza vatrogasaca – spasilaca Crne Gore je kazao da je donacija obezbijeđena kroz projekat koji će trajati u narednih 10 godina.


“Mi smo kroz ovu saradnju uspjeli da obezbijedimo jedan mali dio opreme za kolege u Bijelom Polju, a do sada smo izvršiili isporuku opreme za kompletnu sjevernu regiju – Kolašin, Andrijevicu, Plav, Gusinje, Berane i Petnjicu. Pored opreme koju će kolege koristiti, čini mi se da u Bijelom Polju prvi put imamo termovizijsku kameru, a ova vrijedna donacija će pomoći našim kolegama u slučaju da budu imali požare u zatvorenom prostoru, kao i pretrage za licima koja su zarobljena u zatvorenom prostoru” – istakao je Janković, dodajući da 12. oktobra očekuju posjetu 11 instruktora iz Velike Britanije.


“Planirano je da kolege iz Bijelog Polja prođu određenu obuku, a početkom naredne godine ćemo imati odlazak naših kolega u Veliku Britaniju, što će značiti jedan kompletan proces, pa ćemo i u Crnoj Gori imati licencirane instruktore operacije Florian, što će značiti veliki iskorak” – naglasio je Janković.


Zahvaljujući na donaciji, komandir Službe zaštite i spašavanja, Milonja Rakonjac, kazao je da se radi o značajnoj donaciji za zaposlene u Službi.


“Do sada nismo imali termovizijsku kameru i testere za saobraćajne udese. Posjedujemo opremu koju smo dobijali preko preko IPA projekata, a u pitanju su čamci i odijela za spašavanje na vodi, a ranije i alpinistička oprema” – istakao je Rakonjac.