DRVA SE MORAJU OBEZBIJEDITI, ZIMA NE ZNA ZA POSKUPLJENJE

Skočila je cijena, ne dosta, no i previše. Nego što ćemo, moramo se grijati, pa koliko god da koštaju.

Tražim grab ili cer. Vidim da su 75 eura po metru. Još da ih išegaju i iscijepaju, trebaće mi preko 800 eura za 10 metara. Prošle godine to me koštako oko 500 eura. Ispod toga ne mogu uzimati, bez obzira na cijenu, svaka zima je ista, moram se spremiti – kazao je penzioner Petar Prenkočević.


Na jednom od mjesta za prodaju drva za ogrijev, pored „Našeg diskonta“ na Zabjelu, prije dva dana bilo je svega nekoliko kamiona sa umetrenim bukovim i cerovim drvima, kao i pet-šest prikolica sa iscijepanom bukovinom.

Cijena kubnog metra bukovih drva kreće se od 60 do 65 eura, cerovih od 70 do 75, dok za metar iscjepkane bukovine treba izdvojiti 75, a cerovine od 75 do 85 eura. Prodavci kažu da građani ne kupuju ništa manje drva nego prošle godine, kada im je cijena po kubiku bila tridesetak eura niža. Kupci smatraju da je cijena drva ove godine previsoka ali, kako kažu, moraju ih kupiti isto koliko i prošle jer zimu treba dočekati spremno.

DRVA SE MORAJU OBEZBIJEDITI, ZIMA NE ZNA ZA POSKUPLJENJE


PONUDA


Prodavac Dragan Ivanović cijepana bukova drva prodavao je po 75, dok je za kubik iscijepane cerovine tražio 80 eura. Metar umetrene bukovine, dodao je on, košta od 60 do 65 eura, i dodaje da na tu cijenu treba dodati cijepanje i šeganje, što košta 10-12 eura po kubnom metru.

-Potražnja je dobra. Vidite i sami da nema drva. Nema ni radnika koliko bi trebalo, slabo ko hoće da ide u drva, zato je slabija ponuda. Ljudi kupuju kao i prošle godine, bez obzira na porast cijena. Podgoričani uglavnom uzimaju pet-šest, najviše osam metara – kazao je Ivanović, uz preporuku da je za Podgoricu bolja cerovina, jer duže drži žar.


Prodavac Dragan Popović na kamionu je imao osam metara iscijepanih cerovih drva iz Pipera, koje je prodavao 75 eura po kubnom metru. Kako je dodao, iscijepana bukovina košta 70 eura po kubiku.


-Kupci negoduju zbog poskupljenja, ali kupuju isto koliko i prethodnih godina. Vide da je sve poskupilo, a ogrijev za zimu se mora spremiti – kaže Popović, uz podsjećenje da su cijepana drva prošle godine koštala 50 eura.


Ponuda je ove godine slabija nego lani, a aktuelne cijene su na ovom nivou već dva mjeseca. Prodavci kažu da nije za očekivati pad cijene drva, već kako se primiče zima cijena im može samo rasti, kao i svake godine.


POTRAŽNJA


Kupci sa kojima smo juče razgovarali na prodajnom mjestu kod ,,Našeg diskonta“ negoduju zbog visoke cijene drva ove godine. Međutim, kako dodaju, moraju ih kupiti isto koliko i prošle godine, kako bi zimu dočekali spremno.


Penzioner Petar Prenkočević iz Tuzi kaže da nije zadovoljan cijenom drva ove godine. Kako objašnjava, trebaće mu više od 800 eura da obezbijedi 10 kubika cerovine koliko potroši zimi, dok mu je prošle za to trebalo 500 eura.


-Skočila je cijena, ne dosta, no i previše. Nego što ćemo, moramo se grijati, pa koliko god da koštaju.

Tražim grab ili cer. Vidim da su 75 eura po metru. Još da ih išegaju i iscijepaju, trebaće mi preko 800 eura za 10 metara. Prošle godine to me koštako oko 500 eura. Ispod toga ne mogu uzimati, bez obzira na cijenu, svaka zima je ista, moram se spremiti – kazao je Prenkočević, uz napomenu da živi u kući.


Cijenom ogrijeva nije zadovoljan ni Kemal Muratović.


-Sve je poskupilo, pa i drva. Bez obzira na porast cijena kupiću isto kao i prošle godine, tri-četiri metra, koliko nam je potrebno, živimo u stanu, pa se grijemo na drva i na struju – kazao je Muratović.


Nakon našeg razgovora, Muratović je pozvao jednog od prodavaca čiji je broj bio istaknut na panju cerovine utovarene na kamion. Prodavac mu je kazao da je na kamionu tri i po metra cerovih i grabovih drva, sa Čeva, a da im je cijena 75 eura po metru kubnom. Odmah je na kalkulatoru izračunao da tih tri i po metra koštaju 262 eura i, kada se tome doda šeganje i cijepanje – to izađe na skoro 300 eura za tri i po kubika drva.


Rudić: Podgoričani su okačili sjekire o kllin


Milun Rudić sa četrnaestogodišnjim sinom Vladimirom već tri mjeseca cijepa drva hidrouličnom mašinom, po cijeni od šest eura po kubnom metru.


-Posla ne fali. Podgoričani su izgleda okačili sjekire o klin, niko više neće da cijepa drva – kazao je Milun.
Navodeći da je cijena cijepanja šest eura po metru kubnom, on podsjeća da je ista usluga prošle godine koštala četiri-pet eura.


-Dnevno možemo da iscijepamo oko 15 metara drva, da ne pretjerujemo, kako bismo bili odmorni za naredni dan. Najlakše nam je da cijepamo drva koja su sirova. Međutim, preporučujem svima koji kupe takva drva da ih nakon cijepanja ostave makar desetak dana da se prosuše na suncu, pa da ih slože – poručuje Rudić.


Izvor: Portal Analitika