Juče ujutru skinuta je bista istaknutog partizanskog borca Dušana Koraća ispred istoimene škole u Bijelom Polju. Skrnavljenje su oštro osudili građani Bijelog Polja, Ministarstvo prosvjete i Organizacije boraca Narodno oslobodilačkog rata.

Iz Uprave policije i Osnovnog tužilaštva Televiziji Vijesti su potvrdili da rade na rasvjetljavanju slucaja .

Bistu su na postament tokom dana vratili radnici Osnovne škole.

Skrnavljenje biste istaknutog partizanskog borca Dušana Koraća, jednoglasno su osudili grdjani Bijelog Polja .

“To je neko van pameti, neko kome smeta Dušan Korać, ja ne znam šta bi taj čovjek kome smetao i mi smo svi išlu u tu školu odavde. Vandalski čin.”, rekao je jedan od naših sugrađana.

Iz Organizacije boraca narodno oslobodilačkog rata u Bijelom Polju kazali su da ovakav postupak može biti posljedica atmosfere u društvu.

“Ako nije slučajnost onda je to stvarno katastrofa za moral našeg čovjeka i našeg grada, da li je to sad krivica takvog evenualno pojedinca ili čitavog društva koje je svorilo takvu atmosferu da se pojavljuju elementi mržnje, netpreljivosti i neprihvatanje onog što je neko drugi uradio, a što svi cijenimo da je za ukupno naše društvo bilo dobro”, saopštio je Mirko Stanić, iz organizacije boraca NOR-A.

Iz Uprave policije su Televiziji Vijesti saopštili da njihovi službenici preuzimaju radnje na utvrđivanje svih činjenica i okolnosti. Iz Osnovnog tužilaštva u Bijelom Polju kazali su nam da je slučaj u fazi izviđaja.

Iz Osnovnog tužilaštva Bijelo Polje saopštili su sledeće:

“Preduzimaju se mjere i radnje u cilju otkrivanja učinilaca prijavljenog događaja kako bi se ocijenilo da li ima elementa krivičnog djela za kojeg se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.”

Bistu su na postament vratili radnici Osnovne škole Dušan Korać. Ministarstvo prosvjete najoštrije je osudilo skravljenje biste i pozvalo nadležne da slučaj istraže do kraja kako počionioci ne bi prošli nekažnjeno.

Iz Ministarstva prosvjete saopštili su da želeo da vjeruju da je ovaj vandalski čin djelo nesavjesnog pojedinca, a nikako organizovani akt, kojimbise željela nanijetišteta OŠ “Dušan Korać”, kao i Bijelom Polju i cijeloj Crnoj Gori.

Izvor: Vijesti

Novinarka: Alisa Hajdarpašić