"CUBA RANSOMWARE" TVRDI DA JE UKRALA FAJLOVE SKUPŠTINE CRNE GORE

Crna Gora je meta razornog sajber napada za koji su krivi ruski hakeri, a možda je umiješana i poznata grupa “Cuba ransomware”, piše securityweek.com – medij specijalizovan za informacije o sajber bezbjednosti. Taj medij navodi da je grupa “Cuba ransomware” na svom sajtu navela da je 19. avgusta provalila u sistem crnogorskog Parlamenta, kada su navodno ukrali fajlove, uključujući finansijske dokumente, bilanse stanja, aktivnosti računa…

Nakon što je objavljena informacija o hakerskom napadu na sistem javne uprave, “Cuba ransomware” objavila je na svom web sajtu za curenje podataka zasnovanom na Tor-u da je provalila u sisteme Parlamenta Crne Gore,

“Sajber-kriminalci tvrde da su 19. avgusta ukrali fajlove, uključujući finansijske dokumente. Oni su navodno pribavili prepisku sa zaposlenima u banci, bilanse stanja, aktivnosti računa, podatke o naknadi i poreske dokumente.

Stranica “Cuba ransomware” u dijelu na kojem se nalaze podaci koji navodno pripadaju Skupštini Crne Gore, nalazi se opcija za njihovo preuzimanje, koje bi vjerovatno trebalo da omogući korisnicima da dobiju ukradene datoteke. Međutim, opcija za preuzimanje ne funkcioniše”, navodi se na sajtu.

“Državna Agencija za nacionalnu bezbjednost objavila je prošle nedelje da su vladini serveri bili meta napada koji je opisan kao masivan i koordinisan. Napad je bio usmjeren na vladine sisteme i drugu kritičnu infrastrukturu i uspio je da izazove određene poremećaje. Američka ambasada upozorila je građane koji borave u zemlji da bi napad mogao poremetiti transport, komunalne usluge i telekomunikacije”, navodi se na sajtu.

Dodaju da su zvaničnici u Crnoj Gori rekli su da tokom napada nisu ukradeni podaci i da nije pričinjena trajna šteta. Vlasti su saopštile da je napad politički motivisan i da ga je pokrenulo više ruskih agencija.

“Cuba ransomware” postoji od 2019. godine, a prošle godine je FBI izdao upozorenje da upozori organizacije da su sajber kriminalci ciljali kritičnu infrastrukturu. FBI je znao za otprilike 50 ciljanih subjekata, a agencija je rekla da su hakeri primili desetine miliona dolara od žrtava.

Akter prijetnje šifruje datoteke na kompromitovanim sistemima, a takođe krade informacije od žrtava u pokušaju da poveća svoje šanse da bude plaćen.

Izvor: RTCG