EROVIĆ: DUGOVI BOLNICE U BIJELOM POLJU 650.000 EURA

Imamo jednog stalnog pedijatra dr Voja Kuveljića, a na specijalizaciji se nalazi moja supruga koja je dječji pulmolog, dok angažujemo kao konsultanta dva ljekara iz Kragujevca i dolazi nam pedijatar iz Rožaja, kaže direktor Kenan Erović.

Direktor Opšte bolnice Bijelo Polje Kenan Erović kazao je za “Dan” da je dug te ustanove prema dobavljačima, Fondu za zdravstveno osiguranje i za komunialije 650.000 eura i da je umanjen sa 1.000.000 eura. On ističe da su neosnovani navodi sugrađanina Slavka Fuštića koji smatra da nemaju dovoljno pedijatara i opreme, iako najavljuju otvaranje novog dječjeg odjeljenje. Erović kaže da je nakon 30 godina ta bolnica za godinu dana dobila 10 specijalizacija i da imaju ukupno 61 ljekara.

– Nije tačno da nemamo dovoljno ljekara i pedijatara. Imamo jednog stalnog pedijatra dr Voja Kuveljića, a na specijalizaciji se nalazi moja supruga koja je dječji pulmolog, dok angažujemo kao konsultanta dva ljekara iz Kragujevca i dolazi nam pedijatar iz Rožaja.

Mi smo jedina Opšta bolnica koja ima pripravnog pedijatra 24 časa i nakon 15 časova do sljedećeg dana stalno je jedan pedijatar dežurni. Imamo mlad kadar od 61 ljekara, od čega 41 specijalistu i možemo da budemo ponosni na to.

Omogućili smo građanima Bijelog Polja komfor u vidu dolaska eminentnih profesora koji obavljaju operacije u našoj ustanovi. Na taj način smo smanjili liste čekanja, građni ne moraju da odlaze u Podgoricu, a naši mladi ljekari dobijaju neophodno iskustvo za rad. Za dva mjeseca očekujemo otvaranje dječjeg odjeljenja koje će biti u potpunosti opremljeno na 1.000 kvadrata. Renovirali smo odjeljenja, opremili nova kupatila i stvaramo mladi tim ljekara koje treba zadražti u našoj ustanovi. Dug ustanove sa 1.000.000 smo smanjili na 650.000 eura. Samo za medicinski otpad smo državi napravili uštedu od 200.000 eura. Dug za struju smo smanjili na 45.000 eura i riješili pitanje velike potrošnje vode koja se slivala ispod glavnog bojlera – objašnjava Erović.

Erović kaže da je dječje odjeljenje izmješteno na bezbjedno mjesto i da je kontrola komisije pokazala da nema zračenja na tom prostoru zbog kabineta za rentgen, koji se nalazi na spratu ispod tog dijela.

Zračenje može biti opasno

Fuštić kaže da je posebno nevjerovatno izmiještanje dječjeg odjeljenja (koje je u toku) na sprat bolnice, tačno iznad rentgena, gdje je nekada bila laboratorija.

– Zračenje koje će dolaziti od rentgena, a posebno od skenera moglo bi biti ubitačno za zdravlje i djece i osoblja na dječjem odjeljenju. Da bi neki ljekar bio dobar i veoma stručan, pored završene specijalizacije, mora raditi sa starijim, iskusnim i dokazanim stručnjakom. Kao i stalni odlasci na redovna stručna usavršavanja u zemlji i inostranstvu. Zato predlažem menadžmentu bjelopoljske bolnice da se više posveti nabavci savremene medicinske opreme i stručnom usavršavanju naših ljekara, a manje građevinarstvom – kaže Fuštić.

– Vodili smo računa i o tome i djeca će imati kompletan komfor, dvokrevetne sobe, planiramo da uradimo i slanu sobu, nova kupatila, kablovsku televiziju i druge sadržaje da im što lakše protekne boravak u bolnici – kaže Erović.

Bjelopoljac Slavko Fuštić, u dopisu koji je uputio “Danu”, ističe da je novi menadžment Opšte bolnice u tom gradu krenuo u renoviranje dječjeg odjeljenja, ali da su pored toga znatno važniji stručni i iskusni ljekari, kojih nedostaje.

– Čitam već duže vrijeme u kontinuitetu, kako je novi menadžment bolnice u Bijelom Polju, napravio revolucionarni napredak u kvalitetu zdravstvenih uslova i usluga u bolnici. Istina, primjetan je entuzijazam menadžmenta u tom pravcu, posebno u medijskoj sferi. Sve što sam do sada pročitao uglavnom se radi o građevinskim radovima, odnosno, o renoviranju pojedinih djelova bolnice. Naravno, važni su prostorni uslovi u kojima se pružaju zdravstvene usluge.

Ali, mnogo su važniji stručni i iskusni kadrovi, ljekari i savremena medicinska oprema. Tako je svuda u svijetu, osim kod nas u Crnoj Gori. Tako, evo danima čitamo kako je renovirano dječje odjeljenje bjelopoljske bolnice, te kako će biti najljepše u državi. A u tom dječjem odjeljenju neće imati pedijatara, već sada pedijatri dolaze iz Rožaja i Novog Pazara i Kraljeva. Takođe, hirurško odjeljenje bjelopoljske bolnice je građevinski veoma uslovno. Pored pet ili šest specijalista opšte hirurgije, u bjelopoljskoj bolnici se ne rade iole komplikovanije operacije. Raznovrsniji i komplikovaniji hirurški zahvati na hirurškom odjeljenju bjelopoljske bolnice radili su se mnogo više prije tri decenije, nego sad – ističe Fuštić.

Bjelopoljska bolnica je prije sedam godina ostala upamćena po slučaju infekcije beba u porodilištu, od kojih je jedna preminula.