U Bijelom Polju promovisana zbirka poezije Snežane Bošković.

Profesorica književnosti Snežana S. Bošković u bjelopoljskom Centru za kulturu promovisala je zbirku poezije “Cvijet u kosi”. Ona je kao suptilno žensko pero iznijela neskrivene emocije u stihovima o ljubavi. To bi u najkraćem bio uvod u literarni svijet poetese Bošković. Ono što je godinama skrivano u najtananijem ženskom biću Snežana je ispričala u ovoj zbirci, čulo se na promociji.

Mlada pjesnikinja je istakla da je knjigu posvetila preminulom ocu.

Većina pjesama nastala je, kako je rekla, da se oslobodi psihološkog tereta.

– Kroz pjesme sam željela da poručim ocu sve ono što nijesam stigla za njegovog života i da naglasim da sam ovu knjigu posvetila njemu – kaže autorka.

O djelu je govorio književnik i književni kritičar Veljko Veljović, koji je kazao da nas ,,autorka filozofski svojim pjesmama uvjerava da je poezija savršena za pokretanje misli i istim nam nameće dodatne motive i razloge za razmišljanje postavljajući pitanja koja se provlači kroz cijelu knjigu: koliko zaista znamo šta je ljubav, da li smo je svjesni dok je u nama, do nas ili smo je pak svjesni kada ona pored nas mine’, dok je profesorica književnosti Milena Joksimović, istakla da je mlada pjesnikinja nježno i snažno u istom mahu, odškrinula vrata moderne poezije Balkana.

-Ova mlada umjetnica nastoji da snažnim poetskim izrazom, vješto isprepletanim motivima ljubavi, ljudskosti i težnjom ka istinskoj čistoti i esenciji duše, utisne jasan i nadasve originalan pečat u tkivo naše savremene književnosti” kazala je Joksimović.

Književnik Kemal Musić, ističući da je knjiga puna ljubavi prema voljenoj osobi.

-Već od prve pjesme biva nam jasno da je cijela knjiga posvećena ljubavi. I neka je, jer živimo u vremenu kada ljubav ulazi u krizu i kada se ne mjeri onim aršinima kako je to uradila Snežana u svojoj zbirci. Zbog toga ova knjiga gradi put prema sentimentalnosti i suptilnosti, prema ljudskom biću koje osjeća, doživljava, preživljava i voli” kazao je Musić.

Stihove iz zbirke kazivali su Predrag Vukojević, Duška Bošković i Lazar Lopušina, a program je muzički obogatio Petar Jokić.

Izvor: Dan

Novinar: Milovan Novović