Dok sjever Crne Gore pored svih rupa, makadama, nezaposlenosti i siromaštva poštuje ovu državu u smislu da veliki broj ugostitelja i trgovaca izdaje fiskalne račune sa uračunatim PDV na kafu recimo od 1 euro, sok od 1.8 eura pleskavicu od 2 eura i slično, na razvijenom primorju ugostitelji i zakpuci plaža od papira daju samo „toalet papir“.

Razočarao sam se proteklih 2 dana, u „Špicu“ sezone kada sam na razvijenom primorju koje ima bulevare, avione, kamione, plaže hotele i bezbroj privatnih smještajnih kapaciteta primjetio da veliki broj ugostitelja, vlasnika apartmana i zakupaca plaža ne poštuje ovu državu i ne kuca fiskalne račune sa uračunatim PDV.

Dakle, Crna Gora uskoro mora realizovati novo zaduženje od milijardu eura da bi premostili krizna vremena, a na primorju nedogovroni pojedinci ne kucaju fiskalizovane račune i na taj način kradu ovu državu, kumulativno u desetinama i stotinama miliona eura.

Moram napraviti kratku paralelu, u svim ugostitljeskim i trgovačkim objektima koje svakodnevno posjećujem u Bijelom Polju i drugim gradovima sjevera, skoro uvijek dobijem fiskalni račun na kom je uračunat PDV.

Međutim, ponavljam, nedavno sam u „Špicu“ sezone boravio na našem primorju i primjetio sam da postoji ozbiljna fiskalna nedisciplina. Za pljeskavicu, sok, pivo koje na primorju plaćamo 4, 5 i više eura, ležaljku od 10 i više eura, baldahin od 50, 100 i 200 eura, noćenje u privatnom smještaju od 25, 50 ili 100 eura ne dobijamo fiskalni račun. Dakle država ne ubira poreze od neodgovornih pojedinaca koji imaju paprene cijene, a mi siromasi sa sjevera poštujemo državu, za uzvrat ne dobijamo ništa, ili dobijamo mrvice. U primorje se i dalje ulaže, a sjever se razvija samo na priču.

Takođe, pristutnost domaćih proizvoda sa sjevera na primorju je na razočaravajućem niovu…

Moram se ograditi, s obzirom da su pojedini vlasnici ugostiteljskih objekata i apartmana iz drugih zemalja, oni ne doživljavaju Crnu Goru kao svoju državu i ne razmišljaju šta će biti nakon sezone, kako će građani Crne Gore preživjeti zimu.

Toliko o poštovavnju države, fiskalnoj disciplini i regionalnoj razvijenosti, odnosno regionalnoj nerazvijenosti Crne Gore.

Željko Đukić