U organizaciji JU Muzej Bijelo Polje otvoreni IV Internacionalni likovni susreti ,,Slikari Lazovići”-

Tokom petodnevnog likovnog druženja koje će se održati u dvorištu muzeja i bjelopoljskim parkovima stvaraće deset umjetnika iz Crne Gore i okruženja koji će svoj umjetnički habitus magičnim potezima četkice prenijeti na platno gdje će pokušati široj javnosti da približe bogato kulturno-istorijsko nasljeđe Bijelog Polja i Crne Gore.

Susreti “Slikari Lazovići”,proistekli su iz potrebe velikog broja likovnih stvaralaca iz Bijelog Polja da u cilju daljih kreacija I napretka u oblasti likovnog stvaralštva,iskažu slikarsko umjeće,adekvatno predstave I prezentuju svoj rad,kazao je direktor JU Muzej Željko Raičević

Ovakvim manifestacijma se na najbolji način popularizuje tradicionalno i savremeno slikarstvo grada, te doprinosi očuvanju bogatog likovnog i opšte kulturnog nasljeđa ovih prostora, a samim tim i unapređuje cjelokupna kulturna scena Crne Gore.

“Bijelo Polje na ovaj način pokazuje poseban odnos i poštovanje prema slikarima i ikonopiscima Lazovićima, jer su to svojim radom i djelovanjem zaslužili, ali značaj manifestacije je svakako promocija i uključivanje mladih slikara koji stvaraju savremena djela koja će uskoro postati naše kulturno nasleđe” istakao je Raičević.

Otvarajući ovu slikarsku manifestaciju, istoričar umjetnosti iz Gornjeg Milanovca Radoš Gačić je istakao da kolonija koja je posvećena porodici Lazović ima za cilj da nastavi tragom ikonopisaca i slikara koji su djelovali kroz dva vijeka.

“Kao što je porodica Lazović ostavila umjetnički neizbrisiv trag tako je u istom ovom mjestu,nedaleko odavde, neizbrisiv trag ostavilo I Miroslavljevo jevanđelje koje je pisano u crkvi sv Petra I Pavla. Sve su to obaveza da nastavimo tragovima slavne prošlosti da njegujemo tu tradiciju I da nastavimo neizbrisivim tragovima kulture I umjetnosti još mnogo godina I vjekova”,kazao je Gačić.

U okviru svečanog otvaranja IV Internacionalnih likovnih susreta “Slikari Lazovići”, održana je i izložba radova nastalih tokom dvije kolonije održanih 2020. i 2021. godine.

Cjelokupnu atmosferu upotpunio je lokalni sastav Akustična terapija a da se učesnici likovnih susreta osjećaju prijatno svih pet dana Koliko traju pobrinuli su se pored porodice Lazović, Opština Bijelo Polje I TO Bijelo Polje.

Program je vodila Slađana Bubanja Merdović.

Izvor: RTCG