Kafa, toalet papir i pirinač, na primjer, skuplji su u Crnoj Gori nego u obje zemlje bivše Jugoslavije, sada članice Evropske unije.

Cijene nekih od proizvoda koje koristimo svakodevno u Crnoj Gori su uglavnom negdje između cijena u Sloveniji i Hrvatskoj. U Sloveniji je najjeftinije.

Zagrebački Jutarnji list ovih dana je objavio tekst o građanama Hrvatske, koji u trgovinu idu u Sloveniju jer im se isplati. Izabrali su neke od potrepština koje se koriste u svakom domaćinstvu i uporedili cijene u Sloveniji s onima u Hrvatskoj. Napomenuli su da treba uzeti u obzir da i u Sloveniji i u Hrvatskoj trgovački lanci imaju svoje akcijske cijene, svoje brendove, i zaključili da već i letimični pogled ide u korist šopinga u Sloveniji.

Na osnovu popisa namirnica iz Jutarnjeg lista pogledali smo cijene u našim prodavnicama. Budući da cijene često zavise od toga ko je proizvođač određenog artikla, zabilježili smo ‘srednje’ – ni najniže, ni najviše cijene. Tamo gdje su postojali, bilježili smo cijene domaćih proizvoda.

Lista je pokazala da većina proizvoda u Crnoj Gori košta manje nego u Hrvatskoj, ali više nego u Sloveniji.

Kao najviše, istakle su se cijene kafe, toalet papira, pirinča, tost hljeba i čokoladnog pudinga. U Crnoj Gori se ‘isplati’ kupiti.

Iz Ministarstva poljoprivrede su poručili da po završetku turističke sezone možemo očekivati pad cijena, bar na artiklima osnovnih životnih namirnica.

“Već po prodaji lagera i ulazu sirovina, možemo očekivati korekciju cijena najvećeg dijela osnovnih životnih namirnica i pad cijena naftnih derivata je povoljna okolnost”, kazao je Miroslav Cimbaljević iz Ministarstva poljoprivrede.

On nije precizirao da li su trgovci prethodne zalihe prodavali po cijenama koje su bile usklađene sa nabavnim ili su, ipak, kod poskupljenja reagovali znatno brže nego kod pojeftinjenja.

Prosječna plata u Crnoj Gori u junu je iznosila 708, u Hrvatskoj 1.022 eura, dok su u Sloveniji na početku ove godine plate u prosjeku iznosile 1.364 eura.

Izvor: RTCG