Ulje i mast skuplji za 37,6 odsto, povrće 35,8 odsto, hljeb i žitarice 33,3 odsto, smještaj 29 odsto

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u julu 2022. godine u odnosu na isti mjesec prošle više su za 14,9 odsto, pokazuju podaci Monstata.

Najviše je porasla cijena čvrstih goriva i to za 50 odsto, dok je cijena goriva i maziva za motorna vozila veća za 32,2 odsto.

Cijena hrane i bezalkoholnih pića porasle su za 24,6 odsto.

U toj kategoriji najviše je porasla cijena ulja i masti, čak 37,6 odsto. Cijene povrća su za godinu porasle 35,8 odsto, a hljeba i žitarica za 33,3 odsto. Godišnja inflacija kada su u pitanju mlijeko, sir i jaja je 29,3 odsto, šećer, džem, med, čokolada i slatkiši su skuplji 22,6 odsto, meso je skuplje za 16,6 odsto, a voće 14,1 odsto.

U odnosu na godinu ranije znatno su skuplje i usluge smještaje i to za 29 odsto. Ova grupa je imala najznačajniji uticaj na mjesečnu stopu inflacije jer su cijene u julu u odnosu na samo mjesec ranije veće za čak 19 odsto.

Cijene u restorani i hotelima su za godinu dana poskupljale za 17,9 odsto, a za samo mjesec dana 11,6 odsto

Cijene prevoza putnika su veća za 21,2 odsto, dok su usluge za održavanje i popravku stanova veća za četvtinu.

Usluge za zdravstvo su porasle za godinu dana 6,2 odsto, dok je namještaj i oprema za domaćinstvo skuplje za 8,6 odsto.

U odnosu na prošlu godinu cijene odjeće i obuće su ostale nepromijenjene, a čak su u odnosu na jun ove godine pojeftinile za 4,2 odsto.

Kada se gleda godišnja inflacija pojeftinile su jedino grupe snabdijevanje vodom i to za 7,5 odsto, kao i usluga kanalizacije za 4,8 odsto. Ostale grupe koje su tek za nijansu pojeftinile ne učestvuju značajnije u realnom ekonomskom životu domaćinstva.

Mjesečna inflacija je u julu iznosila 1,5 odsto, a kada se pogledaju potrošačke cijene u periodu januar-jul 2022. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više za 10,5 odsto.

Izvor: Vijesti