Mještani Nedakusa često imaju problema prilikom obilnijih padavina, a nerijetko su se dešavale i poplave koje su ozbiljno prijetile kućama u tom inače frekventnom naselju, smještenom iza glavne željezničke stanice.

U petak, u poslijepodnevnim satima, odjednom se sručila velika količina kiše i za kratko vrijeme je voda preplavila naselje.

Željko Raičević, predsjednik Mjesne zajednice Nedakusi, kaže da se u petak desio problem, ali da srećom nije bilo ništa alarmantno i da je, s obzirom na količinu kiše koja je pala u kratkom vremenu, sve proteklo bez većih posledica.

– Ne pamti se da je jača i veća kiša pala za tako kratko vrijeme. S obzirom na konfiguraciju terena, voda se slivala niz naselje i išla prema donjim kotama, gdje su i željeznička pruga i propust kojim se sliva voda i ide dalje prema Limu. Na tom dijelu prije šina ima nekih problema koje nijesmo u stanju bez saradnje s mještanima da riješimo. Očekujemo da i taj problem bude riješen – kazao je on.

Luka Radović objašnjava da se u prigradskom naselju Nedakusi, nakon svake kiše, stvaraju mini-jezera, a brojna domaćinstva trpe štetu.

– Moja porodica, kao i okolna domaćinstva koja žive pored pruge, u poplavama 2012. godine pretrpjeli smo ogromnu štetu… Tada su prizemlja mnogih kuća bila potpuno poplavljena. To nije rezultat nikakve klimatske katastrofe već posledica ljudske nepažnje i nebrige. Situacija ni poslije deset godina nije ništa bolja. U petak popodne naselje je izgledalo strašno. Falilo je još deset minuta kiše da nam kuće opet budu poplavljene – kazao je Radović.

Kaže da je tokom najveće grmljavine i pljuska tog dana prošetao kroz bujice i kanale da vidi gdje se javlja greška.

– Vidio sam da kanal koji prolazi ispod pruge funkcioniše odlično i uvjerio se da je netačno ono što nas ubjeđuju da je taj kanal loš. Problem je u tome što je voda iz 65 do 70 odsto naselja dovedena u jedan isti kanal koji uopšte nije ozidan od željezničke stanice do odvodnog kanala kod željezničke kućice. Taj kanal je u katastrofalnom stanju i preuzak je da primi tu količinu vode. Još jedna loša stvar je što su okolna dvorišta i kuće, uz taj kanal, mnogo niža od njega i ogromna voda preliva i ulazi u dvorišta, gdje se i zadržava i pravi jezero umjesto da ide ka Limu. Na raspolaganju sam bilo kome iz javnih uprava da ih odvedem i pokažem im na terenu koji su problemi i da im predložim rješenje. Svakom čovjeku koji se bar malo razumije u ove stvari sve ovo će zvučati nevjerovatno – istakao je Radović.

Mještani su pisali peticiju prije nekoliko godina i slali nadležnima, ali nijesu uspjeli da ostvare cilj. Problemi se ponavljaju s prvom većom kišom. Kažu da strahuju svaki put kad vide da se sprema nevrijeme.

– Pisali smo prije nekoliko godina peticiju i skupljali potpise, ali niko ništa nije uradio po pitanju tog kanala. Moramo li da imamo ljudske žrtve, trovanja i ponovne štete da bi neko reagovao – upitao je Radović.

Izvor: Dan