Lokalni portal „Vijesti iz Bijelog Polja“ sproveo je završnu uličnu akciju u sklopu istraživanja “Lažno nije važno”.

U prethodna dva dana svim građanima na glavnom gradskom trgu podijeljeno je više stotina komada promotivno – edukativnog materijala, osim toga sprovedena je završna faza anketa putem koje je se ispitano stanje svijesti građana o izloženosti dezinformacijama i na koji način provjeravaju istinitost informacija koje konzumiranju putem medija.

U prvoj fazi sprovedena je online anketa posredstvom je web sajta www.vijestibp.me u kojoj je do sada učestvovalo oko 200 građana. Anketiranje na glavnom gradskom trgu sproveli su mladi I vrijedni volonteri iz NVO MMNE.

Rezulati istraživanja će biti objavljeni uskoro, nakon analize VBP portal će kroz niz edukativnih sadržaja informisati pratioce na koji način da provjeravaju informacije i prijavljuju govor mržnje na internetu.

Dezinformacije i neprovjerene informacije razlikuju se od kvalitetnog novinarstva koje se pridržava etičkih i profesionalnih standarda, a istovremeno se razlikuju od primjera lošeg novinastva koje ne ispunjava svoj zadatak. Problematično novinarstvo podrazumijeva konstantne greške koje su rezultat nedovoljne informisanosti i pouzdanosti novinara.

Iako živimo u vremenu kada su ljudi meta lažnih informacija, moramo pronaći recept za borbu protiv dezinormacija i teorija zavjera.

Kampanja “Lažno nije važno“ ima za cilj da probudi svijest građana o širenju dezinformacija, kao i da otkrije da li građani znaju vrjednovati i kritički analizirati različite medijske sadržaje.

Stanimo na put širenju dezinformacija!

Ovaj sadržaj realizovan je kroz podršku Fonda za podsticanje medijskog pluralizma i raznovrsnosti medija, a finansira ga Ministarstvo kulture i medija Crne Gore