Sjever Crne Gore i dalje u zapećku. Podgorica godinama strateški uništava ovaj region potpomagana svojim predstavnicima koji u ovoj regiji koriste samo kao mašina za prikupljanje glasova.

Menadžent opština na Sjeveru takođe ništa značajno ne radi na razvoju ovog regiona kao da imaju zajednički cilj da isele i ovo malo stanovništva koje je ostalo u ovim opštinama.

Interesantno je i to da istu politiku vodi i vlast Srbije, tačnije Beograd prema gradovima u jugozapadnoj regiji, odnosno onim gradovima koji pokrivaju sandžački region.

Mi građani Sjevera Crne Gore moramo se izboriti za svoj status, moramo se organizovati i dići glas protiv dugogodišnjeg zapostavljanja ovog dijela Crne Gore.

Svi pogranični djelovi u Evropi uglavnom spadaju u mnogo manje razvijena područja, i zbog toga unutar Evropske unije i postoji regionalna politika za koju se izdvaja više od 35% budžeta Evropske unije i nakon poljoprivredne politike spada u drugu finasirajuću politiku EU i to sa tendencijom rasta. Oni su na taj način uspostavili ekonomski i privredni balans u odnosu na centralne regione.

Mi smo poslednju deceniju samo na papiru imali ministarstvo koje se bavilo regionalnim razvojem gdje je rezultat njihovog rada bio ravan nuli.

Ukoliko se ubrzo nešto ne promijeni, zbog nas i naše djece mi moramo dići glas protiv nepravde koja se čini prema nama i izboriti se za svoja prava koja nam pripadaju a jedno od njih i najvažnije jeste ravnomjerni privredni, saobraćajni i ekonomski razvoj Sjevera Crne Gore.

Stoga pozivam Vladu Crne Gore, kao i resorno ministaratvo za regionalni razvoj da iskoriste svoju poziciju i što prije krenu u realizaciju svih projekata koji su u intersu građana koji žive u ovom dijelu Crne Gore. Mi nemamo više vremena za čekanje.

Primarna uloga političara nije da se bave vjerom već unapređenjem razvoja države u cilju kreiranja ambijenta za kvalitetniji život građana.

Ova zemlja je duboko podijeljena i to: politički, vjerski, nacionalno, plemenski, kulturološki pa i industrijski, i ako budemo i dalje imali političare kojima ce jedini cilj biti sprovođenje politike određenih vjerskih zajednica, onda ovoj državi i narodu nema svijetle budućnosti.

Život prolazi a nove generacije željne života i rada stasavaju. Imamo obavezu da im obezbijedimo kvalitetne uslove za život. Ako to nećemo mi, ove prostore će naseliti neki drugi narodi koji će znati da cijene ljepotu ove zemlje a mi ćemo čistiti ulice i stanove nekim drugim narodima u razvijenim zapadnim državama za satnicu koju nasa država nije bila sposobna da nam obezbijedi.

Ljudi su najveći resurs jedne države, a naša država taj resurs gubi iz dana u dan!

Prof. mr Nusret Balić.