U cilju unaprjeđenja pristupa uslugama socijalne zaštite, Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju „Tisa“ otvorio je svoja vrata i za korisnike preko 27 godina, čime je konačno riješen taj višegodišnji problem, saopštio je za Radio Bijelo Polje direktor te javne ustanove, Ensad Omerović.

On je istakao da je pružanje usluga osobama sa invaliditetom starijim od 27 godina omogućeno zahvaljujući projektu “Zajedničkom akcijom do bolje usluge”, koji realizuju u saradnji sa Udruženjem za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama iz Novog Pazara, a koji je dio programa prekogranične saradnje Crna Gora – Srbija.

„Riječ je o pilot projektu 27+, u okviru kojeg ćemo osobama sa invaliditetom starijim od 27 godina pružati usluge u našem centru i to kroz organizovanje rada u drugoj smjeni, od 15 do 19 časova. Mi smo već Centru za socijalni rad uputili zahtjev i obavještenje o pokretanju ove nove usluge, kako bi oni mogli izdati rješenja potencijalnim budućim korisnicima.

Takođe, sproveli smo istraživanje i analizom je utvrđeno da itekako postoji potreba za osnivanje dnevnog centra za korisnike preko 27 godina, i da u narednom periodu treba ići ka tome da ova usluga zaživi na pravi način. U saradnji sa lokalnom samoupravom i resornim ministarstvom pokušaćemo da iznađemo način, kako bi ovaj centar nastavio sa radom i po završetku projekta“, istakao je Omerović.

Saopštio je i da je planirano da pilot projektom bude obuhvaćeno 15 korisnika starijih od 27 godina.

„Ova vijest posebno je obradovala naše bivše korisnike, koji se, kao i njihovi roditelji, raduju ponovnom dolasku u ’Tisu’. Planirano je da usluge pružamo za 15 lica, a mi ćemo uposliti i njegovateljicu, defektloga, psihologa i vozača, kako bi na što kvalitetniji način provodili vrijeme u našem centru. Takođe, biće obezbijeđen prevoz, od njihove kuće do dnevnog centra i nazad, a primjenjivaće se i određeni plan i program rada, sa fokusom na radno-okupacione terapije, a uz hidro-masaže u bazenu, te rekreativne aktivnosti“, kazao je direktor Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju „Tisa“.

Omerović je istakao da je ovo samo još jedna potvrda da Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju „Tisa“ kontinuirano radi na poboljšanju kvaliteta života djece i mladih sa smetnjama u razvoju, kao i osoba sa invaliditetom.

Izvor: Radio Bijelo Polje