Bijela pjena, nedefinisanog porijekla, ispuštena je u rijeku i od ranih jutarnjih sati prekrila je površinu Lima i ugrožava ionako desetkovan riblji fond

Ribolovci, zaljubljenici u rijeku Lim i predstavnici Sportko-ribolobnog društva “Sinjavac” negodovali su juče tražeći pomoć nadležnih državnih organa jer je opet došlo do zagađenja rijeke.

Kako ističu, bijela pjena, nedefinisanog porijekla, ispuštena je u rijeku i od ranih jutarnjih sati prekrila je površinu Lima.

Iz SRD “Sinjavac” ističu da je ovim činom dodatno ugrožen, ionako desetkovan riblji fond rijeke Lim.

Državni inspektor za vode, čije je sjedište u Beranama, Dragan Šekularac, kazao je za “Dan” da će doći do Bijelog Polja, “obići lokacije na Limu kojima teče bijela pjena i utvrditi šta je u pitanju”.

– Nećemo više ovo tolerisati. Neka inspektori rade posao za koji su plaćeni. Neka utvrde odakle je ova bijela pjena, a morala je doći odnekud, pa da sankcionišu one koji prouzrokuju ekološku katastrofu. U suprotnom, preduzećemo radikalne mjere da zaustavimo pomor ribe i uništavanje rijeke– poručili su ribolovci.

Predsjednik SRD “Sinjavac”, Ismet Ika Softić, zajedno sa svojim kolegama iz Upravnog odbora obišao je nekoliko lokacija, nizvodno od grada i, kako kaže, utvrdili su poražavajuće stanje.

– Nakon poziva ljutih i ogorčenih ribolovaca, u samo jutro, išli smo pored obale Lima uzvodno od Goje pa preko Sutivana, Potkrajaca, sve do mosta na Limu. Od industrijske zone nizvodno pjena je u rijeci. Riječ je vjerovatno o ispuštanju nekih hemikalija koje stvaraju pjenu koja zabrinjava sve koji vole ovu prelijepu rijeku, a problem njenog zagađenja dostigao je tolike razmjere da u ovom dijelu Lima više skoro nema ribe – ističe Softić.

Član Upravnog odbora SRD “Sinjavac” Alija Ećo, dodaje da nije normalno šta pojedinci rade i kako uništvaju floru i faunu rijeke.

– Taman kad smo se ponadali da je zagađenje zaustavljeno i da će konačno početi da se obnavlja riblji fond, evo nove muke. Bijela pjena opet pluta Limom,a mi samo možemo da gledamo kako riblji fond nestaje – kaže Ećo i dodaje da je mali nivo vode u rijeci pa se da vidi da u njoj nema ribe.

– Mora se konačno nešto preduzeti. Mi vodimo spor već tri godine sa ovdašnje dvije firme, mesarom i mljekarom, jer je utvrđeno da su oni ispuštali hemikalije u Lim. Uzeti su uzorci, i to četiri, ali na sudu sve dobija drugačiji ishod. Na kraju, problem je u veličini plastične boce u koju je uzet uzorak, a ne na onome ko sve to ispušta. To najbolje govori koliko je država zainteresovana da problem zagađenja Lima riješi – kaže Ećo.

– Tražimo da nam država konačno pomogne. Da se angažuju državni inspektori za vodu, ali i svi oni koji su na nivou lokalne uprave nadležni za ovaj posao. A ne da se samo deklarativno zalažu da im je prioritet očuvanje Lima i ostalih rijeka na području bjelopoljske opštine, a da u suštini niko ništa ne preduzima da se stanje popravi– kategoričan je Ismet Softić, a Alija Ećo dodaje da SRD “Sinjavac” čine sve kako bi se popravilo stanje, od čuvara koji danonoćno obilaze i ne dozvoljavaju krivolov, do čišćenja obala…

– Ali, stane tamo gdje nadležni državni organi moraju da odrade svoj posao. Da utvrde odakle sve ovo dolazi u rijeku– ogorčen je Ećo.

Izvor: Dan

Novinar: Milovan Novović