Za 11 dana jula, koliko se u tom mjesecu naplaćivala putarina na novotvorenom auto-putu “Princeza Ksenija”, prihodovano je 419.415 eura.

To je “Vijestima” saopšteno iz državnog preduzeća “Monteput”, koje gazduje dionicom auto-puta.

Auto-put je svečano otvoren 13. jula, a dionica je dan kasnije puštena u saobraćaj. Putarina se do 21. jula nije naplaćivala.

Prosječni dnevni prihod od 21. jula pa do kraja mjeseca je iznosio oko 38 hiljada eura.

Za taj period, kako su kazali iz Monteputa, kroz naplatne rampe na dionici auto-puta prošlo je 111,93 hiljade vozila, što je prosječno nešto više od deset hiljada motornih vozila dnevno.

Kada je u pitanju njihova struktura, auto-put je koristilo 102,14 hiljada putničkih automobila, kombija i manjih kamiona je bilo 7,29 hiljada, a najvećih kamiona (šlepera) i autobusa 1,88 hiljada.

Put su za ovih 11 dana najmanje koristili motocikli, čijih je prelazaka bilo 618.

Cijena putarine na najdužoj dionici auto-puta za automobile sa PDV-om iznosi 3,5 eura, za motore 1,5 eura, šest eura za kombi vozila, 10,5 eura za manje kamione i 17 eura za šlepere.

Iz Monteputa su kazali da se procentualno najviše koriste ulazi na Smokovcu i Mateševu.

”Učešće prolaza na naplatnim centrima Mateševo-Smokovac je 96,68 odsto, dok je učešće Pelev Brijeg/Veruša 3,32 odsto za ovaj period”, precizirali su iz Monteputa.

Direktorica sektora finansija i naplate putarine, Saša Klikovac, medijima je ranije kazala da je auto-putem u prvim danima, kada se putarina nije naplaćivala, dnevno u prosjeku prolazilo do 17 hiljada vozila, što znači da je nakon starta naplate putarine došlo do smanjenje broja vozila za nekoliko hiljada i pored toga što je uslijedio špic turističke sezone.

Prema projekcijama državnog preduzeća Monteput, od prioritetne dionice se očekuje godišnji prihod od putarine od 9,3 miliona eura, što je na nivou prihoda koji se ostvaruje od tunela Sozina.

Iz Monteputa su kazali da je u julu kroz tunel Sozina prošlo 433,38 hiljada vozila, što je više nego prethodne godine za 3,34 odsto.

Ako bi se trend korisnika auto-puta iz jula nastavio tokom avgusta, preduzeće bi za mjesec prihodovalo oko 1,15 miliona eura.

Izgradnja dionice Smokovac – Mateševo koštala je oko milijardu eura, a otvorena je sa sa tri godine i dva mjeseca zakašnjenja u odnosu na ugovor o izgradnji, prema kojem je trebalo da bude završena 10. maja 2019.

Zbog kašnjenja, država je pretrpjela štetu od nekoliko desetina miliona eura na ime izgubljenih prihoda od putarine, ali za to niko nije odgovarao.

Dionica Podgorica – Mateševo dugačka je 41,5 kilometara, ima 20 mostova na glavnoj trasi i devet na rampama petlji, dva nadvožnjaka, osam podvožnjaka, 7,2 kilometra betonskih zidova i 16 dvocijevnih tunela.