Demokratski front pozdravlja potpisivanje Temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve i države Crne Gore. Ovim činom je SPC postala ravnopravna sa svim ostalim tradicionalnim vjerskim zajednicama. Takođe, ispravljena je velika nepravda i diskriminatorski odnos prema SPC koja okuplja pravoslavne vjernike u Crnoj Gori.

Potpisivanje ovog ugovora trebalo je davno završiti i čitava javnost zna da je to, što se tiče DF-a, bio imperativ i glavna obaveza vlade Zdravka Krivokapića. Međutim, jasno je da tad Krivokapić, Spajić i Milatović nisu imali dovoljno hrabrosti da potpišu sporazum sa SPC, zbog čega su glasači koalicije “Za budućnost Crne Gore” bili prevareni i zbunjeni na duže staze od strane ovih samozvanih eksperata koji su se kleli u SPC i koji nikad ne bi postali ministri da nije bilo te iste Crkve i saglasnosti našeg političkog saveza. DF ocjenjuje da je sada najvažnije što imamo zaključen Temeljni ugovor, da je to pitanje konačno zatvoreno, kako bi se mogli posvetiti eliminisanju nagomilanih socioekonomskih problema.

Potpisivanje Temeljnog ugovora je uspjeh svih nas koji smo se godinama borili za jednak status Srba i vjernika SPC sa svim drugim narodima i vjerskim organizacijama. S principijelnom upornošću smo, zajedno sa narodom, tražili rešavanje ovog važnog pitanja i od prethodne vlade Zdravka Krivokapića, kao i od ove Dritana Abazovića.

Vrlo jasno smo dali do znanja Dritanu Abazoviću da je Temeljni ugovor pitanje svih pitanja. Tražili smo da se ispoštuje izborna volja od 30. avgusta, i to smo činili beskompromisno, što je na kraju i rezultiralo današnjim činom potpisivanja.

Svi mi koji smo bili dosledni i onda kada je to bilo teško, nepopularno, kad se krivično gonilo, kad su mnogi podlijegali pritiscima sa raznih moćnih adresa, imamo razloga da budemo zadovoljni jer ovo nije zasluga neke tekuće, iznuđene vlade, već rezultat naše doslednosti.

Naš politički savez je decembra 2019. godine u Skupštini Crne Gore započeo ovu borbu koja je, nošena snagom vjere i SPC, kapitalizovana kroz veličanstvene litije u Crnoj Gori. Osjećaj ponosa da smo učinili veliku stvar, danas krunisanu ovim istorijskim sporazumom, kroz vrijeme će se samo potvrđivati kao dokaz da kad u nešto snažno vjerujete, to će biti i ostvareno.

DF nastavlja da vodi računa o prioritetima za oporavak i napredak društva i zaštitu interesa svih građana Crne Gore jer je danas pravi trenutak da se okrenemo jedni drugima. Raduj se, Crna Goro! Sva prava svima.

Andrija Mandić

Nebojša Medojević

Milan Knežević