U Bijelom Polju je u noći između subote i nedjelje, 29. i 30. jula, uspješno završen 19. Internacinalni festival tamburaških orkestara na kojem su tamburaški sastavi i orkestri iz: Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Ukrajine, Srbije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore izvodili najlješe rukoveti svevremenih nota na strunama tambure. Pored tamburaških sastava i orkestara, publika je bila u prilici da uživa u koncertima grupe ”Legende”, bjelopoljskog KUD-a ”Tekstilac”, Šukrije Žutog Serhatlića, Slobodana Kovačevića i Al Dina. Festival su svojim muzičkim umijećem obogatili sjajni solisti iz grada domaćina: Ena Šabanović, Velibor Gačević, Aleksandra Saška Rakonjac, Elsan Pilica Petar Jokić, Džana Lamežević i Mojkovčanin Dražen Baković, koji su nastupali uz pratnju orkestra profesora Almira Martinovića.

Poseban pečat ovoj tamburaškoj svetkovini dali su najmlađi tamburaši – Dječji tamburaški sastav Muzičke škole iz Bijelog Polja, predvođeni dirigentskom palicom profesorice Denise Ćorović, koja je sa profesorom Jasminom Ćorovićem pripremala mlade tamburaške talente. U okviru festivalskog programa je održan Bjelopoljski biznis forum na kojem je tema bila ”Razvoj poljoprivrede u funkciji podrške razvoju turizma”.

Građani Bijelog Polja, učesnici i gosti Festivala su bili u prilici da posjete sajam domaćih poljoprivrednih proizvoda, rukotvorina i domaće radinosti proizvođača iz Bijelog Polja i drugih krajeva Crne Gore, koji je organizovala Turistička organizacija Bijelo Polje.

Pokrovitelj Festivala Opština Bijelo Polje i bjelopoljski Centar za kulturu, izvršni producent ovog tamburaškog dragulja, trudili su se i ove kao i svih prethodnih godina da ova manifestacija bude prepoznatljiva ne samo po tamburaškom umjetničkom kvalitetu već i po ponudi turističkih potencijala Bijelog Polja i Crne Gore uopšte.

Ovogodišnjem Festivalu podršku su pružili Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore, kompanija M:tel, Turistička organizacija Bijelo Polje, medijski sponzori RTVCG, RTV Nikšić , RTV Pljevlja, Radio Bijelo Polje i štampani i elektronski mediji iz Crne Gore i okruženja. Kako svih prethodnih, tako je i ove godine ruku prijateljstva i podrške Festivalu pružila bjelopoljska kompanija Put – Gross, na čelu sa Hasanom Ramovićem.

Nemjerljiv doprinos Festivalu dali su građani Bijelog Polja, koji su mu od njegovog osnivanja bili ogromna podrška i vjetar u leđa, te nebrojeno puta potvrdili da je Bijelo Polje grad u koji se rado dolazi i iz kojeg se s lijepim uspomena i pjesmom odlazi. Takođe, u znaku Internacionalnog festivala tamburaških orkestara bili su i vlasnici ugostiteljskih objekata u glavnoj bjelopoljskoj ulici, koji su svojim gostima omogućili praćenje njegovog programa.

Da održvanje Festivala protekne u najboljem redu, pobrinuli su se bjelopoljski Centar bezbjednosti, Elektrodistribucija, Služba zaštite i spašavanja Bijelo Polje i Služba hitne medicinske pomoći Bijelo Polje.

Internacionalni festival tamburaških orkestara je i ove godine potvrdio da s velikom pažnjom i posebnim emocijama njeguje, čuva i afirmiše muzičko nasljeđe Crne Gore i zemalja koje učestvuju na njemu.

Želja i cilj su nam da Internacionalni festival tamburaših orkestara, od njegovog osnivanja, bude festival naroda i da iz našeg grada na sve strane svijeta pjesmom i muzikom pošaljemo poruke ljubavi, mira i prijateljstva. Vjerujemo da smo u tome uspjeli.