Povodom 12. maja – Međunarodnog dana medicinskih sestara danas na gradskom trgu u Bijelom Polju organizovano je mjerenje šećera u krvi, mjerenje krvnog pritiska, kao i savjetovanje pacijenata.

Glavna medicinska sestra Doma zdravlja Tina Novović je kazala da su medicinske sestre iako jako važan i neodvojiv dio ukupnog zdravstvenog sistema često bivaju sklonjenje sa strane, i pored toga što su prve na koje nailazi pacijent kada dolazi u zdravstvenu ustanovu.

“Obično se značaj medicinskih sestara u zdravstvenom sistemu uočava tek kada dođe do nekih kriznih situacija, kakve su ratne, ili pandemijske, kakva je bila i nedavna situacija sa korona virusom”, kazala je Novović, dodajući da su u toj zdravstvenoj ustanovi povodom Dana medicinskih sestara organizovali niz aktivnosti.

Na usluzi građanima na gradskom trgu, pored medicinskih sestara bili su u kolege iz Patronažne službe, kao i dr Infeta Erović iz Hijgijensko-epidemiološke službe.

Novović je istakla da su dan ranije obišli Osnovnu školu “Marko Miljanov”, i sa učenicima završnih razreda razgovarali o profesiji medicinske sestre.

U Domu zdravlja, napominje ona, postoji Preventivni centar, Savjetovališta za mlade, Savjetovalište za reproduktivno zdravlje, trudnice, dijabetičare…

Izvor: ND Vijesti

Jadranka Ćetković