Kao partijski čovjek bi neustavno i nezakonizo da odloži lokalne izbore, a kao predsjednik države da glumi čuvara ustavnog djevičanstva. Navodno, na kraju će ga nadglasati njegova većina – šta on tu može? Pilatovski će oprati ruke i glasno reći: “ja ne vidim ovdje svoju krivicu”!


Pravo je mučenje kada vam je sve malo, sve nezasluženo i dobijeno na bljutavu trgovinu, kada ne pomaže da se stabilizuje politika i izgradi stav ni to što dijelite privilegije šakom i kapom.


Sjutra će novouspostavljena većina, u samostalnoj trgovinskoj radnji, ponovo da odlučuje o Zakonu o lokalnoj samoupravi ne bi li prolongirala održavanje lokalnih izbora u velikom broju opština. To nije politika, to je mučenje – jad i bijeda demokratije.


Predsjednik DPS-a se podvojio kao ličnost i političar. Kao partijski čovjek bi neustavno i nezakonizo da odloži lokalne izbore, a kao predsjednik države da glumi čuvara ustavnog djevičanstva. Navodno, na kraju će ga nadglasati njegova većina – šta on tu može? Pilatovski će oprati ruke i glasno reći: “ja ne vidim ovdje svoju krivicu”!


Vjerovatno će sjutra biti počasni gost na Belvederu, mada će morati dobro da se pogura sa poslanicom Vuksanović – Stanković oko komandnog mjesta i položaja na vrhu glavice s koje se najbolje vidi “Nova Crna Gora”!


Slučaj “Belveder”, međutim, njegova je tekovina, ili paljevena ako je pamtljivije. Njegova zasluga nije, ipak, vrednovana koliko recimo Ranka Krivokapića koji je jedan kratki, istorijski, trk naplatio mjestom ministra vanjskih poslova u vladi Drita Abazovića. Nažalost Đukanoviću je “ukraden šou” od strane onih koji su ga do juče smatrali ocem nacije – i ne samo šou nego i lokalna vlast na Cetinju. Ostaće zabilježeno da je organizator “belvederske istorije” očigledno pročitan od svih koji su ga podržali u namjeri da se odmetne u šumu po ranije datom obećanju. Bilo bi, ipak, pošteno da “ustavobranitelj” sjutra naloži prvu gumu ili oburda prvi kamen na istorijskom mjestu čime bi se nezahvalni “pobunjenici” odužili svom komandantu i njegovom kožnom sakou skrojenom samo za ondašnju priliku.


Na kraju, svima je valjda jasno da danas imamo “belvedersku Vladu” u kojoj su svi “pobjednici”, neutralni i poraženi sa ove krunske glavice naše moderne istoriji.


DPS učestvuje po dubini i daje podršku po širini, a “agresori i branitelji” smješteni su u na ključna mjesta, po resorima iz kojih se najbolje vidi svijetla budućnost. Premijer Abazović je na čelu izvršne vlasti jer je njegovo iskustvo iz belvederske noći nepocjenjivo – do ponoći je bio uz jedne, a od ponoći uz druge.


Srećan nam Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope. I ne zaboravite da u ponoć pogledate u vedro nebo, poželite nešto posebno i promijenite stranu.
Goran Danilović – Ujedinjena Crna Gora