vbp-rafet-husovic

Godinu je dana od kako je, 9. marta 2021. godine, na bolji svijet preselio moj brat, drug i prijatelj, prvi predsjednik Bošnjačke stranke, naš Rafet Husović.

Zauvijek ću ga pamtiti kao iskrenog prijatelja, ali i kao autentičnog vođu kojeg je karakterisala izvanredna mudrost, sposobnost, vizionarstvo i odlučnost zbog kojih mu, ubijeđen sam, niko na poziciji lidera ne bi bio ravan.

Bio je uvjeren da Crna Gora može biti građanska, multietnička, demokratska država, apsolutne jednakosti svih njenih građana i da je samo i jedino takva Crna Gora uopšte moguća i zato se, sasvim prirodno, našao među pionirima boraca za takvu Crnu Goru, čemu je posvetio značajan dio svog života.

Na putu ka ostvarenju tog cilja mobilisao je većinu bošnjačkog naroda koji mu je bezrezervno i sa razlogom vjerovao, a svojim političkim djelovanjem presudno je uticao na sve demokratske procese u Crnoj Gori. Uvijek je isticao da su članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji garant bezbjednosti i stabilnosti u Crnoj Gori, a da je demokratija najbolji okvir za rješavanje svih, pa i nacionalnih i manjinskih pitanja. Ispravnost te vizije danas je vidljivija nego ikada do sada.

Pod njegovim vođstvom, Bošnjačka stranka, na čijem je čelu bio od njenog osnivanja pa skoro da smrti, i bošnjački narod, postali su nezaobilazni politički faktor u Crnoj Gori i nezaobilazni akter svih pozitivnih društvenih procesa. Danas je Bošnjačka stranka stranka zavidne stranačke infrastrukture, razvijenih kadrovskih potencijala i stabilnog glasačkog tijela i kao takva i danas, bilo da djeluje iz pozicije vlasti ili iz opozicije, presudno opredjeljuje društveno – političke tokove naše države.

Nije, na žalost, doživio da vidi Crnu Goru kakvu je želio i kakvu je sanjao, ali je ostavio viziju, ideje i primjer koje treba da slijedimo kao i Bošnjačku stranku kao politički mehanizam za ostvarenje tih vizija i ideja.

Njegov prerani fizički odlazak sa ovog svijeta je definitivan, ali će on zauvijek ostati u srcima nas, njegovih prijatelja i sljedbenika, baš kao što će njegova djela ostati zauvijek u životima nas, njegovih savremenika, ali i u životima generacija koje dolaze.

Imao sam sreću, čast i zadovoljstvo da je Rafet bio moj lični prijatelj, politički učitelj,, a zauvijek će ostati moj uzor. Dijelili smo mnoge dileme, donosili zajedno mnoge odluke i zajedno išli u mnoge teške i neizvjesne političke bitke. Pa ipak, koliko god da sam ga razumio, nikada nisam uspio dovoljno shvatiti težinu bremena koje je nosio.

Danas, iz ove perspektive, mnogo jasnije i mnogo bolje vidim njegovu ulogu u stvaranju Bošnjačke stranke, u promjenama u našem nacionalnom korpusu i u procesima u našem društvu, koji su Crnu Goru uveli u NATO pakt i doveli pred vrata Evropske unije, ali, isto tako, danas mnogo bolje vidim i razumijem njegovu ličnu žrtvu i žrtvu njegove porodice koju su podnijeli za dobrobot naroda, stranke i države, na čemu smo njemu i njegovoj porodici neizmjerno zahvalni.

Zato je moje poštovanje prema njemu i njegovom djelu danas, ako to može, mnogo veće nego prije.

Mi nastavljamo putem koji nam je on trasirao smatrajući to njegovim političkim emanetom ali i našim najvećim nacionalnim i državnim interesom.

Neka mu Allah dš.sh. podari najljepše mjesto u Dzennetu.

mr Ervin Ibrahimović, predsjednik Bošnjačke stranke