Danas su u prostorijama opštinskog Crvenog krsta, osnovci i srednjoškolci učili osnove u pružanju prve pomoći, od previjanja rana do prijmene vještačkog disanja, a savlađivali su i razne tehnike za ponovno uspostavljanje rada srca i disanja kod povređenih.


Predavač dr Besim Kadić, pojasnio je učenicima razliku između hitne i prve pomoći, istakavši da je preventivna uloga u pružanju prve pomoći u tome da se povređenoj osobi što prije pomogne do dolaska hitne pomoći.


“Na ovim i sličnim radionicama, djeca imaju priliku da nauče osnove prve pomoći, da priđu povređenoj osobi, procene njenu svijest i stanje, kao i da nauče koja su to sredstva za pružanje pomoći”, rekao je dr Kadić, dodavši da se nada da će ovakvih obuka biti više, kako bi što veći broj učenika znao da pruži prvu pomoć, koja je nekada bila obaveznan predmet u Osnovnim školama.


On je rekao da je opštinski Crveni krst spreman da izađe u susret i organizuje besplatna predavanja, radionice s ciljem da iste prođe što veći broj bjelopoljskih osnovaca i srednjoškolaca.


“To je značajno zato što svaki obučeni učenik može da se nađe u prilici da nekome spasi život”, zaključio je dr Kadić.


Današnje predavanje – radionica, organizovana je na inicijativu nastavnice Osnovne škole “Marko Miljanov”, Zehre Balić, a prisustvovali su učenici Osnovne škole “Marko MIljanov” i “Risto Ratković”, Gimnazije “Miloje Dobrašinović” i Srednje elektro – ekonomske škole.