Vucic smiruje tenziju, povucen sporni zakon

Vlada Republike Srbije je na večerašnjoj sjednici donijela odluku da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji, koji je Skupštini Srbije na ponovno odlučivanje vratio predsjednik Aleksandar Vučić, piše Nedeljnik.


Vlada Republike Srbije napraviće analizu da li su neophodne izmjene i dopune Zakona o eksproprijaciji i, ukoliko se konstatuje da je Zakon nužno promijeniti, učiniće to uz široku javnu debatu u koju će biti uključena stručna javnost, strukovna udruženja, predstavnici privrede i civilno društvo.


Na istoj sjednici, vlada je predložila Narodnoj skupštini izmjene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, u članovima 7, 20, 43 i 44. Pomenuti članovi odnose se na ovjeru potpisa, predstavnike ovlašćenog predlagača u organu za sprovođenje referenduma i na rok za ponovno raspisivanje referenduma.


U predlogu Vlade Srbije ukida se taksa za ovjeru potpisa, omogućava se da predstavnici ovlašćenih predlagača budu dio organa za sprovođenje referenduma. Takođe, prema predlogu neće biti moguće raspisati referendum o istom pitanju u roku kraćem od četiri godine kao i da Skupština Srbije u roku od četiri godine neće moći da donese odluku drugačiju od one koja je potvrđena na referendumu.