Učenica trećeg razreda Gimnazije ,,Miloje Dobrašinović“, Ajla Šabović, kroz književnost izražava svoje misli i emocije, a brojne nagrade i priznanja potvrda su njenog neprestanog usavršavanja.


Na nedavno održanom takmičenju ,,Biblios“ u organizaciji Udruženja profesora Crnogorskog-srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti, Ajla je osvojila treću nagradu, a u emisiji ,,Kreativci“, Radija Bijelo Polje, kazala je da je ponosna na svoj uspjeh.


,,Za takmičenje sam se prijavila sasvim slučajno, i veoma sam ponosna na svoj uspjeh. Predstavila sam se pričom ,,Krvava bajka“, inspirisanoj pjesmom Desanke Maksimović. Trudila sam se, ali nagradu nijesam očekivala, jer je zaista konkurencija bila jaka“, istakla je Šabović.


Dodaje da joj je drago jer je neko prepoznao njen talenat i vještinu pisanja.


Kao učenica osnovne škole 2019. godine Ajla je učestvovala na Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON, i svojom pričom osvojila prvu nagradu.


,,Učešće na tom festivalu uvijek ću pamtiti, REFSTICON je divan festival koji baštini jednu od najljepših grana književnosti. Kroz fantastiku možemo da govorimo i pišemo o svemu, na festivalu sam upoznala mnogo poznatih domaćih pisaca, sa kojima smo razgovarala i uputili su mi brojne savjete koji će mi služiti u budućnosti“, istakla je Šabović u telefonskom razgovoru u emisiji ,,Kreativci“.


Otkrila je da najviše piše avanturistička djela.


,,Volim da opisujem likove i njihove avanture, ali piešm i o događajima realnim i fantastičnim, o unutrašnjim stanjima likova, njihovom osjećaju i rastu ličnosti. Svi smo svjesni da svijet nije savršen, možemo makar u malom svijetu knjige da dobijemo to savršenstvo, zmajeve, vile i čaroliju, jer smatram da treba da se opustamo uz knjige, a ne da razmišljamo o životnim problemima“, dodaje ona.


Inspiraciju kaže, pronalazi u knjigama.


,,Volim da čitam ruske klasike, poput Tolstoja i Čehova. Oni su mi neprevaziđeni, niko nije umio da prenese emociju na papir kao ti pjesnici, i trudim se da budem bliska njihovim djelima, ali to je, naravno nemoguće, oni su mi najveća inspiracija. Ima i mnogo modernih stvaralaca koji su mi inspiracija za fantastični dio mog stvaralaštva“, otkriva Ajla.


Već godinu dana pohađa dramsku sekciju.


,,Drama je jedan od najljepših vidova umjetnosti, i najbolji je način da se povežemo sa svojom publikom kroz živu riječ, pokret i zvuk, tako da sam i odlučila da upišem ovu sekciju“, kazala je Šabović.

Izvor: Radio Bijelo Polje
Autorka: Eldina Bećirović