Učenici Gimnazije Miloje Dobrašinović i Srednje elektro- ekonomske škole pripremili su večeras književno veče pod nazivom „Putovanje“.


Knjiežvni program koji organorganizuje JU Ratkovićeve večeri poezije, u saradnji sa Gimnazijom „Miloje Dobrašinović“ i Srednjom elektro-ekonomskom školom, okupilo je večeras oko deset talentovanih učenika srednjih bjelopoljskih škola koji su predstavili svoje kratke priče.


Direktor JU Ratkovićeve večeri poezije Kemal Musić je kazao da je ovo književno veče samo uvertira za sve ono što je planirano tokom naredne godine kada je riječ o mladim književnim stvaraocima.


„Upravo ova ustanova planira da narednu godinu posveti mladim stvaraocima, a i same Ratkovićeve večeri poezije biće u znaku mladih pisaca. Već od februara krećemo sa radionicom kreativnog pisanja gdje će sa učenicima raditi njihovi mentori ne samo sa ciljem afirmacije mladih talenata, već i stvaranje publikei okupljanje ljubitelja umjetnosti“ kazao je Musić.


On je podsjetio da su ove godine organizovali oko desetak programa posvećenih srednjoškolcima, a jedan od njih je bio u maju kada su u saradnji sa Gimnazijom „Slobodan Škerović“ iz Podgorice organizovali program „Susret u kratkoj priči“.


„Planiramo da taj događaj preraste u tradiciju, tako da će sljedećeg maja imati priliku da učestvuju i srednjoškolci iz drugih gradova Crne Gore“ najavio je Musić.

Profesorica književnosti Milka Španjević je kazala da su večeras krenuli na jedno putovanje u svijet književnosti, koje je , kako je kazala, jedno od najljepših, ali i najtežih puteva.


„Sreća je što imamo ovako talentovane mlade ljude koji, stvarajući neki ljepši svijet prkose ovoj surovoj stvarnosti. U tom svijetu književnog stvaralaštva oni iskazuju najljepšu misao, a to je misao o ljubavi i zajedništvu“ kazala je Španjević.


Vojin Nedović učenik Gimnazije“Miloje Dobrašinović“ kaže da je ovo lijepa prilika da mladi ljudi iskažu ljubav prema pisanoj riječi i da pokažu svoj talenat.


„Želimo da nas čuju svi poklonici lijepe pisane riječi, da uživaju u našim radovima, a takođe se nadam da je ovo samo jedan od susreta gdje ćemo moći da iskažemo svoj talenat“ kazao je Vojin.


I za učenicu drugog razreda Gimnazije, Anastasiju Vojinović ovi susreti predstavljaju lijepu priliku da pokažu svoju ljubav prema pisanoj riječi, ali i svoj talenat.


„Počela sam da pišem prozu još u osnovnoj školi, a ta ljubav se samo nastavila i sa još većim žarom sam nastavila i u srednjoj školi da pišem. Večeras sam se predstavila sa pričom „Povratak“ koja je inspirisana mojim najemotivnijim trenucima i događajima iz života“ kazala je Anastasija.
Valentina Šarčević učenica četvrtog razreda Srednje elektro-ekonomske škole piše prozu od malih nogu.


„Čast mi je i zadovoljstvo prisustvovati sa svojim radovima na ovoj manifestaciji. Velika je sreća, takođe što je i naš grad konačno ustupio prilikumladim stvaraocima i mladim piscima da pokažu svoj talenat“ istakla je Valentina.


Izvor: Radio Bijelo Polje
Autorka: Vanja Šabanović