Premijer Zdravko Krivokapić i ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović ne prisustvuju današnjoj sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu, gdje je trebalo da bude održano kontrolno saslušanje.


Njihovo kontrolno saslušanje trebalo je da bude održano na temu „Nezakonito upravljanje aktivnostima Uprave policije i ugrožavanje njene političke i ideološke neutralnosti i operativne nezavisnosti“.


Krivokapić je najavio da neće prisustvovati jer odluka Odbora o kontrolnom saslušanju, kako je istakao “nije utemeljena na Ustavu ni na zakonima”.


“Ta odluka me ni na koji način ne obavezuje”, naveo je on u dopisu upućenom tom skupštinskom tijelu.


Sekulović se takođe obratio dopisom, navodeći kako će doći na sjednicu Odbora ako tamo bude i Krivokapić.


Knežević: Premijer derogira i nas i sebe
Predsjednik Odbora Milan Knežević zatim je poručio kako ni nakon 22 dana od Vlade nijesu dobili ni informaciju o slučaju koji treba da razmatraju, niti obavezujuće uputstvo.

“Smatram da se ovdje ponavlja nezakonito ponašanje predsjednika Vlade, koji je istovremeno predsjednik Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Izbjegavajući obaveze i dužnosti pokušava da derogira značaj i ovog Odbora i ove Skupštine. Plašim se da na ovaj način derogira svoju funkciju, što ovih dana potvrđuje i eskalacija ove političke krize”, rekao je Knežević.
On je predložio da prvu tačku, koja je podrazumijevala kontrolno saslušanje Krivokapića i Sekulovića odlože.


“Jer ja sigurno neću odustati od toga da Krivokapić ispoštuje Ustav i zakone dok je još ovo malo na toj poziciji. Kad dođe do promjena u tužilaštvu, obratiću se i njima za tumačenje ovakvog Krivokapićevog odnosa. Neću to učiniti sada, jer bih bio optužen da sarađujem sa Milivojem Katnićem u degradiranju pozicije i autoriteta Zdravka Krivokapića”, dodao je on.
Raško Konjević iz Socijaldemokratske partije ocijenio je kako je u pitanju nonsens.


“Radi se o neustavnom i nezakonitom ponašanju predsjednika Vlade. On je jedini premijer koji u svom dopisu kaže da nije predstavnik Vlade”, istakao je on.