Predstavljajući kapitalni budžet i investicioni program Vlade “Crna Gora odmah” premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić saopštio je da je cilj podizanje kvaliteta života svih građana.


Cilj podizanje kvaliteta života svih građana, CG će imati 3 saobraćajna čvora,sjever najznačajniji”.


Predstavljajući kapitalni budžet i investicioni program Vlade “Crna Gora odmah” premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić saopštio je da je cilj podizanje kvaliteta života svih građana.


“Ako se vratimo u prošlost, onda možemo konstatovati da 30 godina hibridnog režima smo živjeli u atmosferi straha i nepovjerenja i napravljenih vještačkih podjela.Tu je bila i osuđenost na siromaštvo, jer smo svi preživjavali od 1. do 1.Niko nije želio, ili htio da preokrene stvari u korist običnog građanina. To želi ova Vlada. Ona ne kalkuliše politički, nego gradi Crnu Goru da ona bude naše mjesto za život iz kog nećemo odlaziti. Odlučili smo se za reforme, pošten rad, ozbiljnost”, rekao je Krivokapić tokom prezentacije kapitalnog budžeta i investicionog programa Vlade – Crna Gora odmah.


Ističe i da su željeli da se ponašaju kao prethodnici, pravili bi, kako navodi državu za tajkune i one koji se bave organizovanim kriminalom.

“Kroz program “Crna Gora odmah” želimo da pojačamo administrativne kapacitete, a kroz “Crna Gora radi” da upravljamo državnom imovinom i preduzećima “, naglasio je Krivokapić.


Budžetom je predviđeno 248 miliona eura, nešto više od 11 odsto ukupnog budžeta i taj budžet je rekordan za Crnu Goru, ako izuzmemo izdatke za auto-put.


“Imamo 302 projekta, od kojih je 117 potpuno novih. Nijesmo zaboravili kontinuitet koji je postojao”, kazao je premijer.


Istakao je da su jedan od ključnih projekata bolnice koje će se graditi, kao i povratak stomatoloških ambulanti u škole.


Krivokapić je istakao da će Crna Gora imati devet unaprjeđenja turističke ponude i sedam ski centara, što se tiče kulture17 projekata za kojih će biti izdvojeno 3.800.000 eura, a u sport će za 15 projekata biti uloženo oko pet miliona eura.

“Gradiće se tri stadiona, dva sportska bazena i razne sale, od kojih neke i u školama”, najavio je premijer.


Prema njegovim riječima, Vlada je željela da ukaže je sjever za njih najznačajniji i da sjeverni regiona sačuvamo kako to ne bi bio prostor sa kog odlaze ljudi.


Tako će u sjevernom regionu biti realizovano 113 projekata, u srednjem 109, a u južnom 73 projekta.

Komentarišući saobraćajnu infrastruru, Krivokapić je rekao da žele da Crna Gora ima tri čvora koji će obezbijediti cirkulaciju i brži promet ljudi i robe do određene destinacije,prenosi Pobjeda. Za dionicu Mateševo-Boljare Krivokapić kaže da će Vlada naći kredit, za Jadransko jonsku magistralu najvjerovatnije će dogovoriti način realizacije, a za put koji će spajati Sarajevo i Tiranu kaže da je velika vjerovatnoća da dobiju sredstava Evropske razvojne banke.


“Put Smokovac-Mateševo će građevinski biti završen u roku. Nova Jadransko-jonska magistrala ne ide ni visoko ni pored mora, već od Čapljine, dolazi do Nudola, i u Grahovo ulazui u Crnu Goru i preko Čeva ide do Podgorice, pa za Tiranu. Drugi regionalni put od Nikšića ka Plužinama je najveće zastiđe. On treba da poveže Sarajevo sa Tiranom, on treba da bude brza magistrala. Ako pogledate ta tri ključna čvorišta – on predstavlja raskrsnica svih puteva”,naveo je Krivokapić.


Garantuje da će energetska situcija biti održava, nezavisni od onoga što je karakteristika ostatka regiona.


To znači, kako je rekao, da pothitno treba graditi hidroelektranu Komarnica, vjetroelektrane Gvozd, Brajići, solarne elektrane Barsolat, Briska gora, Velje brdo.

Izvor: Kodex