“Mrtvih je već odavno previše za vašu ostavku!”,poručila je grupa građana ministarki zdravlja.


Naime, ispred prostorija Ministarstva zdravlja, ostavljen je 2.231 par obuće, koji prikazuje koliko je ljudi u našoj zemlji preminulo od koronavirusa od početka pandemije.


Grupa građana povodom, kako su naveli, katastrofalne epidemiološke situacije danas u 14 sati organizuje performans upravo na Rimskom trgu.
“Mi grupa građana i građanki obraćamo Vam se, kao nekom na kome leži najveći dio odgovornosti po pitanju katastrofalne epidemiološke situacije u Crnoj Gori, izazvane korona virusom. Svakako odgovornost sa Vama dijeli i predsjednik vlade kao i ministri, članovi Savjeta za borbu protiv korona virusa”, navodi se u obraćanju ministarki zdravlja Jeleni Borovinić- Bojović.


U proteklih godinu dana, kako dodaju, svjedoci smo katastrofalnog pogoršanja epidimiološke situaciije u Crnoj Gori, koje su izazvale neviđene gubitke za crnogorsko društvo i nenadmjestive gubitke za mnoge porodice.
Kako su najavili, namjera im je da kroz društveni i umjetnički performans iskažu sjećanje i poštovanje prema žrtvama koronavirusa u Crnoj Gori kao i da pozovu i obavežu vlasti na odgovornije sprovođenje zdravstvenih politika i zaštitnih mjera kako bi se zaustavila “nemarnost prema ljudskim životima i zdravlju stanovništva”.


“Sagledavajući vaše djelovanje i djelovanje Savjeta za borbu protiv korona virusa, mišeljanja smo da su loše odluke, zakašnjele mjere, nedosljednost u sprovođenju mjera, neodgovorno ponašanje i izjave značajnog dijela članova Savjeta za borbu protiv korona virusa, dovele do katastrofalne epidimiološke situacije”, dodaju oni.


Njihovo mišljenje i stavovi, kako ističu, leže u sljedećim činjenicama:
“Danom preuzimanja funkcija u Vladi Crne Gore, preuzeli ste do tada postojeću strategiju borbe protiv korona virusa koja je i ako ne savršena davala rezultate koji nas nisu svrstavali na začelje evropske i svjetske tabele u borbi protiv korona virusa. Vaše je pravo bilo da po sopstvenom nahođenju i uvjerenjima kreirate nove mjere i strategiju, čije rezultate vidimo danas a vidi i čitav svijet. Na današnji dan nalazimo se na četvrtom mjestu po stopi smrtnosti u svijetu”.


Podsjećaju da je ona početku mandata, gotovo svake sedmice najavljivala datume dolaska vakcina i količine istih, a da je pritom gotovo sve obećane datume probila kao i obećanja vezana za količine i tipove vakcina.


“Odgovornost snosi i predsjednik Vlade i ministri, inače članovi Savjeta za borbu protiv korona virusa, koji su licitirali sa brojem imunizovanih i postizanjem kolektivnog imuniteta do juna mjeseca o.g., a čije projekcije su se pokazale netačne i do današnjeg dana nedostignute. Smatramo da ovakvim ponašanjem Vas i ostalih zvaničnika Vlade značajno ste narušili kredibilitet institucija koje predstavljate i povjerenje građana. Vaše neodgovorne izjave i obećanja nedopustiva su u trenutku kada su zdravlje i životi crnogorskih državljana ugroženi. Na vama kao medicinskom radniku je odgovornost i veća nego na ostalim članovima Vlade.


Ništa veću odgovornost, vi i članovi Vlade, niste pokazali kada su u pitanju mjere koje ste donosili. Građani su bili svjedoci kršenja mjera od strane vas i članova Vlade, u čemu su svakako prednjačili predsjednik Vlade, ministar finansija i ministar ekonomije. Podsjetićemo vas na prisustvovanje masovnim crkvenim skupovima bez zaštitne maske, pričesta istom kašikom i mnogobrojnim drugim događajima na kojima ste vi i članovi Vlade kršili propisane mjere. Zbog tih istih mjera koje ste vi i članovi Vlade kršili, građanima i privrednim subjektima su izricane kazne, zatvarani objekti i sl”, ističu oni.


Odbijanje predsjednika Vlade da se vakciniše i neodgovorne izjave o nepotrebnosti vakcinacije zbog nivoa antitijela koje posjeduje, kako kažu, u suprotnosti su sa zdravim razumom, naučnim činjenicama i sa onim što su preporuke Ministarstva zdravlja kao i svih vodećih zdravstvenih ustanova na svijetu.


“Ako već kao ministarka nemate političke hrabrosti da utičete ili se suprostavite sumanutom ponašanju predsjenika Vlade i ministara vaša je dužnost bila da kao medicinski radnik reagujete, makar da povedete disciplinski postupak protiv ličnog doktora predsjednika Vlade na čijim, kako kaže, savjetima bazira takav stav. Ukoliko nemate hrabrosti, znanja i kredibiliteta da se suprostavite ovakvom ponašanju pomenutih, na vama je, prije svega kao medicinskom radniku, moralna obaveza da podnesete ostavku u Savjetu za borbu protiv korona virusa i funkciji ministarke zdravlja.


Podsjetićemo vas i na pogubne mjere za ‘’spas’’ turističke sezone kada ste za države sa izuzetno lošom epidimiološkom situacijom odlučili da otvorite granice bez ikakve kontrole ili sprovodjenja mjera za dolazeće putnike na granici. Pod pritiskom ili ne, ne postoji adekvatno utemeljenje a ni primjer dobre prakse među zapadnim zemljama za ovakve odluke i svjesno ste živote crnogorskih građana zamijenili za eure. Ponavljamo, vaša je odgovornost bila da reagujete i pokažete barem empatiju ako ne kao ministarka onda kao medicinski radnik”, dodaju u reagovanju.
Napominju da je ona kao medicinski radnik, ministarka, članica Vlade Crne Gore i Savjeta za borbu protiv korona virusa, podbacila u svom zadatku i u više navrata priznala da se mjere koje donosi ne poštuju.

“Podbacili ste u kampanji vakcinacije stanovništva i razloga za takav rezultat je više. Jedan od razloga je nemanje adekvatne strategije pristupa i edukacije stanovništva koje izražava sumnju u vakcine. Kao dio izvršne vlasti i vladinog tijela za borbu protiv korona virusa, na raspolaganju su vam i razne metode ograničavanja u cilju vakcinacije a po uzoru na zapadne zemlje, o kojim pričate a ne sprovodite ih i nakon porazne statistike”, ističe se u reagovanju.


Prebacivanje odgovornosti na građane zbog niske stope vakcinacije, poručuju, neće proći.


“Imajući u vidu neodgovorno ponašanje vas i predstavnika Vlade, ne čudi nizak stepen povjerenja stanovništva u vakcinaciju.


Ako do vas ne dopiru činjenice koje smo pobrojali, grafikovini i brojke, danas na Rimskom trgu imate priliku da vidite kako izgledaju rezulatiti vašeg rada!

Imajući u vidu sve navedeno pozivamo vas da, kao prvo iz moralnih razloga a potom i odgovornosti koju nosi vaša funkcija ministarke i člana Savjeta za borbu protiv korona virusa, podnesete neopozivu ostavku. Mrtvih je već odavno previše za vašu ostavku! “, zaključuju oni.


Izvor: Analitika