Dijabetes ima svaki deveti odrasli građanin Crne Gore, a svakom trećem oboljelom dijabetes nije dijagnostikovan, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje, povodom 14. novembra Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa.
“Porast broja oboljelih od dijabetesa u svijetu je i dalje prisutan. Nažalost, ovaj trend više je nego izvjestan i u narednim decenijama ovog vijeka”, kazao je rukovodilac Registra šećerne bolesti dr Dragan Likić.


Kako ističe, prema procjenama Internacionalne dijabetološke federacije, broj odraslih oboljelih od dijabetesa na planeti će se uvećati za preko 50% do 2045. godine. Za isti period očekuje se porast oboljelih od 15% u Evropi.
Otkriven-dijagnostikovan dijabetes, kaže Likić, ima preko 29 700 odraslih osoba u Crnoj Gori (podaci Registra šećerne bolesti IJZCG i zdravstvena evidencija domova zdravlja).


“Nacionalna prevalenca dijabetesa iznosi oko 11%. Udio neotkrivenog-nedijagnostikovanog dijabetesa u prevalenci dijabetesa čini preko 20 000 odraslih osoba. Drugačije rečeno, dijabetes ima svaki deveti odrasli građanin Crne Gore, a svakom trećem oboljelom dijabetes nije dijagnostikovan”, navodi u saopštenju.


Radno sposobno stanovništvo je, kaže, u velikom riziku od obolijevanja i razvoja komplikacija dijabetesa u Crnoj Gori.


“Godišnje, među otkrivenim osobama oboljelima od dijabetesa mlađi od 65 godina čine 60%. Komplikacije ima 9% dijagnostikovnih. Polovina oboljelih koji imaju komplikacije mlađa je od 65 godina”, kazao je Likić.


Usvojene životne navike, ističe, koje vode ka fizičkoj neaktivnost i porastu tjelesne mase sa pojavom porasta abdominalne (trbušne) gojaznosti direktno doprinose razvoju dijabetesa tipa 2.


“Među odraslim stanovnicima Crne Gore oboljelim od dijabetesa zastupljenost dijabetesa tipa 2 iznosi oko 95%. Takođe se evidentira visoka zastupljenost fizički neaktivnih pacijenata (40%), kao i pacijenata sa povišenom tjelesnom masom (80%), i onih koji su razvili rizičnu abdominalnu gojaznost (70%)”, poručio je on.


Kako je naglasio dr Likić, svake godine između 30 i 40 osoba mlađih od 20 godina razboli se od dijabetesa u Crnoj Gori.


“Kod starijih od 15 godina bilježi se obolevanje od dijabetesa tipa 1, tipa 2 i gestacijskog dijabetesa. Djeca (strost do 14 godina) skoro isključivo obolijevaju od dijabetesa tipa 1. Godišnje između 20 i 30 djece ispolji dijabetes tipa 1”, poručuje on.


Gestacijski dijabetes je, ističe, poseban tip šećerne bolesti koji se može pojaviti u drugom ili trećem trimestru trudnoće.

“Godišnje se prijavi u Registar šećerne bolesti između 20 i 40 trudnica sa ovim tipom dijabetesa.


Crna Gora je zemlja sa visokom zastupljenošću oboljelih od dijabetesa sa nacionalnom prevalencom oko 11% i daljom tendencijom porasta broja novooboljelih”, stoji u saopštenju.


Kako je kazao dr Likić, životni stil sa lošim navikama u ishrani i sa odustvom odgovarajuće i dovoljne fizičke aktivnosti uz porodično nasleđe i sve starije stanovništvo predstavljaju glavni generator porasta oboljelih od dijabetesa tipa 2.


“S druge strane prihvatanjem i sprovođenjem široke društvene edukacije o značaju životnih navika za očuvanje zdravlja značajno (do 50%) bi smanjio broj oboljelih od šećerne bolesti”, navodi on.


Isitče da bi pad broja oboljelih u doglednom vremenu imao i značajan finansijski efekat na smanjenje troškova zdravstvene zaštite.
Do pandemije novog korona virusa, kako kaže, preko jedne petine umrlih tokom kalendarske godine imalo je dijabetes tokom života.


Evropa je, kaže, region u svijetu sa najvećim brojem oboljele djece od dijabetesa tip 1 i u tom širem kontekstu treba sagledavati broj oboljele djece od dijabetesa u Crnoj Gori.

“Stoga, pred nama je vrijeme u kome neizostavno treba na bazi širokog društvenog konsenzusa donijeti održiv plan smanjenja obolijevanja od dijabetesa u Crnoj Gori”, zaključuje se u saopštenju Instituta za javno zdravlje Crne Gore.